Jul og hjemmesider

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Traditioner er til for at blive bevaret, og her på siden skal det ikke være anderledes. Julen er her, og nettet bugner som sædvanligt af hjemmesider om julepynt, juleopskrifter, og hvad der ellers hører sig til. Det store flertal af disse sider er skabt af enkeltpersoner, der gerne vil dele ud af deres erfaringer, og søger man nogle nye ideer til julepynt, en sangtekst eller en opskrift, kan man finde dem via henvisningerne på Jubii's juleguide. En enkelt hjemmeside skal dog fremhæves særskilt nedenfor, fordi den skiller sig ud fra mængden ved at kigge ud over de nationale grænser og præsentere henvisninger til sider om juletraditioner fra andre europæiske lande. Statens Arkiver og Post- og Telemuseet har sammen med en række andre institutioner skabt et grundigt historisk materiale om julens traditioner, som blandt andet omfatter historiske opskrifter, julenissens og julemandens historie, gamle julekort og julereklamer fra 1900-tallets begyndelse.

Julemanden selv finder man selvfølgelig i Grønland, hvor han har en officiel interaktiv hjemmeside på flere sprog. Her finder man også julemandens e-mail-adresse. De få, der måtte mene, at julemanden bor på Nordpolen, i Finland eller i Alaska, må henvises til nærmeste søgemaskine. Julekalenderne i tv kommer man ikke uden om, hvis man har med yngre at gøre i julemåneden. I de sidste par år har tv-stationerne udvidet denne del af deres programvirksomhed til også at omfatte aktiviteter på nettet. I år er ingen undtagelse, og ud over at der her kan være udgangspunkter for juleaktiviteter, giver disse sider også en mulighed for at følge lidt med i et tema, der optager de yngste elever, uden at man behøver være bundet til tv-skærmen hver aften i 24 dage.

www.sa.dk/lak/saxo/jul/

guide.jubii.dk/jul/

home13.inet.tele.dk/hjelmslu/monica/juletraditioner/

www.santa.gl/

www.dr.dk/jul/