Blog
0   1

Styr på formerne

Abonner på nyt om Folkeskolens musikrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvordan finder man hoved og hale i dens virvar af abstrakte kringelkroge? Ikke mindst, når man nu er ved at tage sine første spæde skridt ind i musikkens verden.

Musik er en temmelig udefinerbar størrelse. Tøj kan man putte i skabet eller i vaskemaskinen. Vand er vådt, og himlen er blå. Men hvad med musikken? Hvordan finder man hoved og hale i dens virvar af abstrakte kringelkroge? Ikke mindst, når man nu er ved at tage sine første spæde skridt ind i musikkens verden. Så er det meget godt med lidt konkrette pejlemærker. Dér kommer formanalysen virkelig til sin ret. Ikke som Eric Satie, der skrev en sonate i pæreform, men med afsæt i den gængse popsang, med tydelige håndgribelige træk som vers, omkvæd, osv.

Fra top til tå

Popmusikken gennem de sidste utrolig mange år har haft vers/omkvæd som omdrejningspunkt. Dertil gerne en bro og eventuelt et b-stykke, og så er formen tilendebragt. Særligt min kæphest, svenske Max Martin, excellerer indenfor disse til tider snævre rammer, som poppen gerne opererer med. Men Max Martin gør det på en måde, der virker lige forfriskende hver gang. Denne mand har skrevet for snart sagt alle i poppens stratosfære; Taylor Swift, Britney Spears, The Weeknd ...you name it!

Hjertet på rette sted

Artiklen fortsætter under banneret

Særligt The Backstreet Boys har, bogstaveligt talt, stået Max Martins hjerte nær. Sangen Shape Of My Heart er et skoleeksempel på solidt mainstream håndværk. Men, som jeg siger til ungerne, er der ingen opskrift på analysen. Det nævnte eksempel står ikke omtalt i nogen bøger. Ligesom dansk har sin romancirkel, har popmusikken også sin skabelon, men det er gerne de sidste uudgrundelige ti procent, der gør at sangen skiller dig ud, hvor resten er den samme bolledej. Det er ikke så dårligt, når nu musikkens mystiske verden skal gøres let(tere) fordøjelig. 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
689 andre er allerede tilmeldt