Blog
0   13

Er tof tough?

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Forkortelsesordene rammer ikke altid hovedet på sømmet

I dagens Danmark slynger vi om os med uigennemskuelige forkortelser. SMK, PDS, FAQ mig her og FSO, PPS, PTS, HTX mig der. Marketingsfolkene må mene, at tof er tough, siden de omdøber snart hvad som helst til tof, eller på lidt mere udfoldet dansk: tre-ords-forkortelser.

SMK Hvor mange danskere ved, at SMK står for Statens Museum for Kunst? Kunne det ikke lige så godt handle om Sadomasochistisk klub eller Socialdemokratisk Mediekomité? Er det lettere for turister at forstå, at The Danish State Art Gallery hedder SMK end Statens Museum for  Kunst? Statens Museum for Kunst håber at ramme hovedet på sømmet med forkortelsen, men muligvis render de panden mod en mur af mangel på folkelig opbakning. 

Fra FOA til FOA til FOA Et stort fagforbund med adresse på Staunings Plads bærer navnet FOA. Oprindeligt var FOA en forkortelse for Fagforbund for Offentligt Ansatte.    Efter en udvidelse kom FOA til at betyde Fag og Arbejde.    Efter endnu en udvidelse holdt man fast ved den indarbejdede forkortelse FOA, som nu blot fungerer som et navn, hvis tre bogstaver ikke referer til noget bestemt!

HAM og PIS For nylig besøgte en af mine venner Helsinki Art Museum og skulle bære en selvklæbende mærkat med teksten HAM. Da da en ret korpulent herre lænede sig let bagover for at beundre et af Tove Janssons  fresco-arbejder, kom han til at afsløre, at hans klistermærke var gledet  ned, så det nu nærmest fungerede som en varedeklaration!

Artiklen fortsætter under banneret

   Andre gange er tof meget rammende. Tænk blot på, at det nationalkonservative, populistiske regeringsparti i Polen kalder sig selv PIS.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.514 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.674 andre er allerede tilmeldt