Blog
3   5

Blackout poetry - en trin for trin guide

Abonner på nyt om Folkeskolens billedkunstrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Blackout poetry - en guide + den nørdede teori bag.  Uanset om du skal undervise et kort forløb i 4.-5.klasse eller om du skal dykke helt ned og nørde med et valgfagshold, så kan du hente inspiration her.

Vores lærerkollega, Susanne Warrer Schubert, har i Facebookgruppen, Kundskab og kaos - billedkunst i folkeskolen, delt et ret skønt forløb med Blackout poetry, som hun selv har lavet med sin 4.klasse.

Jeg synes slutresultatet ser virkelig gennemført og gennemarbejdet ud, så meget, at jeg i hvertfald er blevet inspireret til at tilføje forløbet på min billedkunstårsplan i 5.klasse. 

Hvad er Blackout poetry?

Oversat, så er det et overstreget digt, når man bruger en allerede eksisterende tekst, som fx fra en avis eller en side fra en bog, til at lave et mindre digt. Pointen er at overstrege/dække eller overtegne de ord man ikke skal bruge, typisk bruges en sort sprittusch, for at der til sidst kun er en enkel kæde af ord tilbage, som tilsammen danner et lille lyrisk digt. Kombineret med et visuelt udtryk, dannes et lille kunstværk.

Artiklen fortsætter under banneret

Det der overstreges kan tillægges lige så meget vægt og opmærksomhed som de udvalgte ord, og til sammen udgør det en visuel fortælling. 

 

 

 

Det praktiske, trin for trin guiden

Susanne fortæller, at hun i sin 4.klasse, har brugt ca. 4x2 lektioner. 

1. Først valgte de hver en bogside med "bolsjeord" (særlige eller anderledes ord).

2. Når siden er skimmet for bolsjeord, understreges de let med blyant. Flere kombinationer af ordkæder prøves af på en kladde, inden den endelige ordkæde vælges. 

3. Bagefter kopierede læreren siderne op i A3, så teksten er mere tydelig. Det visuelle kan træde mere frem og udtrykket ville blive mere rent, fremfor småt og gnidret. 

4. Derefter skitserede eleverne individuelt deres dekorationsidéer op. 

5. Og så gik de igang med deres individuelle billeder. 

6. Afslutningsvis kopierede de billederne og udstillede dem og ikke originalerne. De ville ikke risikere, at originalerne blev ødelagt eller forsvandt. 

Den nørdede teori - muligheden for fordybelse, eller bare et lag mere til dit valghold i billedkunst 

Hvis man gerne vil dykke endnu længere ned i Blackout poetry, så skal man kigge nærmere på Tristan Tzara, som grundlage dadismen under 1. Verdenskrig.

På trods af dadismens rolle i kunsthistorien i dag, så var det faktisk en anti-kunst bevægelse, som var ledet af kunstnere, som udtrykte deres utilfredshed over den vold, krig og nationalisme der fyldte i tiden. 

Deres kunst dækkede over visuelle udtryk, litteratur og lydoplevelser. Teknikkerne var mange, blandt andet collager, lyd digte, 'cut-up writing' og skulpturer. Det var denne periode i tiden, man kan sige at blackout poetry har sin begyndelse, men var i son oprindelige form, det man kender som 'cut-up writing', som er mindst lige så sjovt og spændende at dykke ned.

 

Kunstnere som kan undersøges nærmere

Brion Gysin - maler, forfatter, lydpoet og performance kunstner. Især kendt for sit 'cut - up' kunst.

 

William S. Burroughs - gode venner med Gysin. Han var selv forfatter og (visuel) kunstner. Herunder også med cut-up kunst. Samme Burroughs står bag "Gunshot paintings", som var en meget bizar måde at lave kunst på, og som faktisk ledte til at han ved et uheld skød og slog som kone ihjel. Se evt en lille YouTube film her, som viser, hvordan hans kunst blev til.

 

Tom Phillips - manden bag bogen "A Humument ". Han er måske nok den første RIGTIGE blackout poetry kunstner. Han tegnede på eksisterende tekster/bogsider, og skabte derpå en ny historie, gemt i en anden.

Takket være disse kunstnere, som var innovative og nytænkende, har vi idag det der kaldes 'blackout poetry', og som giver børn og voksne endnu en kreativ måde at udtrykke sig på.

Kilde 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.577 andre er allerede tilmeldt