Debat

Tid til sex

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nej, det er bestemt ikke sjovt at skulle tale til en fnisende klasse teenagere om sex.

Men der er en anden udvej.

Hver skole har en skolesundhedsplejerske, der er uddannet til at tale om kroppens funktioner.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Hun kan tage eleverne ned i en mindre gruppe, piger for sig og drenge for sig. I en sådan mindre gruppe kan de unge frit komme frem med deres spørgsmål uden at blive til grin for hele klassen.

Og er hun pædagogisk, tager hun eleverne én for én ind i kontoret og vejer dem, og så kan de helt frit komme frem med spørgsmål, som trænger sig på. På den måde får hun en god kontakt til eleverne, som hun jo har kendt gennem skoletiden.

Og undervisningen skal foregå, når eleverne er modne til det, som regel i 7. klasse. Hvis lærerne føler, at der er brug for denne samtale tidligere, kan man jo bare rykke undervisningen frem.

I øvrigt skal en samtale om sex altid foregå i samarbejde med klasselæreren, der som regel med glæde overlader samtalen til skolesundhedsplejersken.

I 7. klasse kan sundhedsplejersken fremvise kondomer og fortælle om brugen af dem under rolige forhold, fordi hun selv kan bestemme gruppens størrelse.

Denne undervisningsform skaber stor kontakt til børnene, der ofte kommer igen for at få rede på specielle forhold.

Prøv det.

Inge Lunau

Søborg