Udlicitering af byggeforskning

Øget konkurrence giver øget kvalitet, og derfor skal forskning privatiseres, mener forskningsråd

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Statens Byggeforskningsinstitut, By og Byg, der blandt andet forsker i skolebyggeri og indeklima, er lukningstruet. En rapport fra Danmarks Forskningsråd fra maj i år konkluderede, at 'det bør overvejes, om By og Byg skal afvikles som sektorforskningsinstitution'. Den endelige beslutning forventes taget senere på året. Danmarks Forskningsråd er rådgivende instans for ministerierne, og rådet består af en blanding af forskere og personer fra industrien, der aftager forskning.

Forskningsrådet vurderer, at der ikke er behov for sektorforskning på dette område, og at den erhvervsrettede forskning og rådgivning skal udliciteres i privat regi.

'Det vil betyde øget konkurrence og dermed øget kvalitet', siger formanden for Danmarks Forskningsråd, Katherine Richardson.

By og Byg forsker blandt andet i tidssvarende skoler, indeklima, miljøvenligt byggeri og energi.

Skoler nyder godt af forskning

Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, FTF, har på baggrund af Forskningsrådets anbefalinger sendt et høringssvar til Økonomi- og Erhvervsministeriet. Her står der, at FTF finder forslaget uhensigtsmæssigt. FTF påpeger, at By og Byg i de senere år har brugt resurser på forskning, som i høj grad er kommet det offentlige byggeri til gode. Især har skoler og daginstitutioner nydt godt af forskningen, der har betydet, at renoveringer og nybyggerier har kunnet udføres langt bedre - og i nogle tilfælde også billigere - end tidligere på grund af den bedre viden.

I høringssvaret står, at en eventuel privatisering af denne forskning vil indebære en risiko for forringelse af indsatsen. 'Det er en kendsgerning, at både stat, amter og kommuner er stærkt afhængige af byggeforskningen, og her er sandsynligheden for, at der fra disse parters side sættes forskning i gang, meget lille', skriver FTF og fremhæver By og Bygs viden om indeklimaforhold, som kan medvirke til at forhindre byggeskandaler i stil med 60'ernes og 70'ernes flade tage, asbest og gulvtæpper.

Arbejdsmiljøkonsulent i Danmarks Lærerforening, Peter Blichfeldt, understreger, at By og Byg via sin forskning er med til at sætte kommende standarder til Bygningsreglementet, hvilket vil sige minimumskrav til byggeri.

'Det vil være at smide penge ud ad vinduet at nedlægge By og Byg', siger Peter Blichfeldt.

'For eksempel er den Indeklimahåndbog, som By og Byg har udgivet, simpelt hen det ypperligste på området. Den kan vi ikke undvære'.

'Forskningsrådet siger, at forskningen skal finansieres af de firmaer, der har brug for forskning. Men en storinteressent i byggeforskning er hele den offentlige sektor. Kunne man forestille sig, at Kommunernes Landsforening for eksempel ville kræve forskning inden for sit område', spørger Peter Blichfeldt.

Ikke brug for monopol

Forskningsrådets formand, Katherine Richardson, fortæller, at man for regeringen har set på, hvilken rolle sektorforskningen skal have, og på dens struktur.

'Ministeriet kan sagtens overleve uden at have By og Byg. Man behøver ikke at have et sektorforskningsinstitut, der har monopol på denne forskning. Den vil finde sted alligevel, fordi den har samfundsmæssig og politisk betydning. Der er andre og stærkere forskningsgrupper til dette arbejde'.

'Ministeriet har fået mange høringssvar fra By og Bygs gode venner, der for eksempel fremhæver, at By og Byg hjælper dem til at forstå de gældende regler på området. Men det er bare ikke sektorforskningens opgave', siger formanden for Danmarks Forskningsråd.

Kristeligt Folkepartis ordfører på blandt andet områderne forskning, undervisning, energi og kultur, Bodil Kornbek, siger, at hun ikke forstår, at man kan overveje at nedlægge By og Byg.

'Det er ikke en dyr institution, den er effektiv og god til at formidle sine forskningsresultater. By og Byg har mål og strategier, der er fremadrettede og konstruktive, og har kontakt til uddannelsesområderne. Desuden er det en uvildig institution, og det er vigtigt', siger Bodil Kornbek.

Hun nævner især By og Bygs forskning i skolemiljø, som hun mener er både tiltrængt og vigtig.

'By og Byg er ikke styret af erhvervslivets interesser og får faktisk ikke mange forskningsmidler. Det får 60 procent af midlerne fra det offentlige og indsamler selv 40 procent. Det opfylder de krav, man stiller i dag'.

'Jeg ved ikke, hvilke faglige begrundelser der er bag en overvejelse om at nedlægge By og Byg, men der er jo nedlagt meget i den seneste tid uden de store faglige begrundelser', siger Bodil Kornbek.