Stavningens Premier League

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Britiske børn har ingen problemer med at score 'rigtige' i diktat, hvis de skal stave til David Beckham, navnet på Englands absolut populæreste fodboldspiller. Hans navn blev stavet korrekt af 80 procent af de 10-12-årige elever i en undersøgelse gennemført af ordbogsforlaget The Oxford University Press. Derimod skrev kun otte procent navnet korrekt på forfatteren til 'Fornuft og Følelse', Jane Austen - flere kaldte hende Jade Austen, hvilket er navnet på en deltager i den engelske udgave af reality-tv-showet 'Big Brother'. William Shakespeare var der kun 32 procent af eleverne, der kunne stave til. Et langt mere usædvanligt ord, 'metatarsal', den medicinske betegnelse for knoglerne midt i foden, kendte hele 15 procent af børnene - måske fordi det lige præcis var der, førnævnte David Beckham var alvorligt skadet op til verdensmesterskabet i sommer.

De unge mennesker henter altså deres ordbilleder fra pop- og boldverdenen mere end fra skolebøgerne - flere stavede ordet 'mystique' (mystik) så mærkværdigt som 'Mis-teeq', navnet på et pigeband. Men forlagsfolkene var trods alt overraskede over, at elevernes stavning ikke var inspireret sms-kulturen, skriver BBC's uddannelsesnyheder.