Lederne måske på vej mod fælles forening

Skolelederne er bedst tjent med, at de to lederforeninger finder sammen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der kommer ikke noget godt ud af, at skolelederne er fordelt i to foreninger, der står stejlt over for hinanden. Det mener Lederforeningen, som på et seminar i sidste uge satte fokus på, om det er muligt at samarbejde med Danmarks Skolelederforening (DS).

'Hvis vi ikke finder sammen, mister skolelederne indflydelse samlet set. Det må vi se i øjnene', sagde Jens Færk til de 50 skoleledere på seminaret på Hotel Frederiksdal.

Jens Færk er formand for Lederforeningen, og når han kommer rundt i landet, hører han ét gennemgående spørgsmål fra de menige medlemmer i begge foreninger: Hvornår får vi en fælles forening?

Samme oplevelse har Anders Balle, der sidder i Lederforeningens bestyrelse.

'Hidtil har begge parter formentlig troet, at den anden forening ville bukke under. Men det ser ikke ud til at ske, og med den 1-1 situation, vi har i øjeblikket, kan vi ikke rokke os ud af stedet. Skolelederne ønsker at stå så stærkt som muligt ved lønforhandlinger, i medierne, i den pædagogiske udvikling, og når de skal sikre penge til skolerne. Derfor vil de have, at vi slår os sammen så hurtigt som muligt', sagde Anders Balle.

Barrierer skal overvindes

Formanden for DS, Erik Lorenzen, deltog ikke i seminaret. Men hvis Lederforeningen ønsker et møde, siger han ja tak. 'Jeg vil gerne tale med Jens Færk og Lederforeningen. Men dermed ikke sagt, at det bliver let at samarbejde. Det vil kræve en del benarbejde og afklarende samtaler, siger Erik Lorenzen til Folkeskolen.

Erik Lorenzen vil ikke pege på, hvor de konkrete problemer og muligheder i et samarbejde ligger. Men allerede under debatten på Hotel Frederiksdal blev det tydeligt, at der skal væltes mure i begge lejre, før det kan lade sig gøre at samle lederne i én forening.

I Lederforeningen er det for eksempel et problem, at det i nogle lærerkredse kan være svært at få øje på opbakningen til de lokale ledere, påpegede en af deltagerne. Omvendt er der kredse, hvor lederne netop har valgt at blive i DLF på grund af lærerkredsene.

'Vi er nogle, der får så stor opbakning fra vores kreds, at vi har valgt side. Derfor er kredsen en utrolig vigtig samarbejdspartner, hvis det skal lykkes at samle de to foreninger', sagde skoleleder Niels Damgaard fra Måløv Skole i Ballerup.

Pædagogisk-administrativ konsulent Torben Børsen fra Undervisning '' Arbejde i Århus kaldte det lykkeligt, at DS brød ud af DLF, fordi det fik DLF til at se alvorligt på ledernes behov for en selvstændig placering i organisationen. 'Men i dag er det uhensigtsmæssigt, at DS kører sit eget løb. Hvis skolelederne ikke er med i DLF, er der stor risiko for, at vi får andre end læreruddannede til at stå i spidsen for skolerne, og det kan ingen af os være interesserede i', sagde han.

Skoleleder Hans Melchiorsen fra Hjerk-Harre Skole i Sallingsund Kommune var enig.

'DS var nødvendig for det, vi har nået i DLF, men nu har foreningen sejret sig ihjel. Tilbage står en psykologisk barriere, som forhindrer dem i at komme tilbage. Derfor må vi bruge psykologerne til at bygge bro imellem os', sagde han med henvisning til, at de ledende skolepsykologer er medlemmer af Lederforeningen.

Svært at komme tilbage

Under hele debatten var det underforstået, at skolelederne skal samles i DLF. Det advarede Poul Erik Svendsen fra Kvistrup gamle Skole i Haderslev imod.

'I DS vil man sandsynligvis også kunne blive enige om, at det er en god ide at samle lederne - blot i deres regi. For der er stor forskel på, hvordan lederne i de to foreninger opfatter sig selv. I DS betragter nogle medlemmer sig selv som arbejdsgivere med stort A, mens vi opfatter os selv som ledere, der varetager forvaltningens interesser på skolen. Hvis de synes, at vi er uduelige, vil de have meget svært ved at komme tilbage', sagde Poul Erik Svendsen.

I Lederforeningen er man godt klar over, at det ikke bliver let at samle lederne, så i første omgang opererer man med ordet 'samvirke' med DS.

'Det har aldrig været meningen, at der skulle være to foreninger for skoleledere, så det ultimative mål må være at skabe én slagkraftig forening, der kan repræsentere alle ledere. Indtil det lykkes, må vi prøve at finde en strategi for, hvordan de to lederforeninger kan samarbejde. Det må kunne lade sig gøre', siger Lederforeningens sekretariatsleder Poul Krogstrup til Folkeskolen.

Et konkret forslag fra seminaret går på, at de to foreninger begynder at arrangere kurser sammen.

Henrik Stanek er freelancejournalist