Ikke jer, der er noget galt med

Studerende bød velkommen til meritlærerne trods dyb modstand mod uddannelsen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er ikke jer, der er noget galt med - det er den politiske beslutning.

Esther Schaper er årgangsrepræsentant for tredje årgang i De Studerendes Råd på N. Zahles Seminarium og gik på scenen i seminariets festsal i fredags for at byde seminariets 70 første meritlærerstuderende velkommen. Hun forudser, at de vil møde modvind.

Meritlæreruddannelsen, der kort før sommerferien gjorde det muligt for folk med en baggrund som bachelor, pædagog eller med andre erfaringer i bagagen at blive lærere på maksimalt to år, har været diskuteret heftigt i De Studerendes Råds, DSR's, kælderlokale under N. Zahles Seminarium.

'DSR skal varetage alle studerendes rettigheder efter bedste evne, men dette kan være svært at få formidlet til de nye, samtidig med at man ikke synes, den uddannelse skulle eksistere', forklarer Marie Kjeldsen og tilføjer, at DSR-medlemmerne langtfra er enige om deres holdning til meritlæreruddannelsen.

'Jeg har ikke noget imod, at der kommer andre faggrupper ind i skolen', siger Esther Schaper, 'men jeg synes, bekendtgørelsen om meritlæreruddannelsen er utroligt vag, og jeg vil meget gerne deltage i en debat og dialog med de nye studerende'.

Nødløsning

Marie Kjeldsen mener ikke, at oprettelsen af merituddannelsen er den rigtige løsning

'Meritlæreruddannelsen er en politisk nødløsning, og vi føler, at der bliver trampet på fagligheden i vores uddannelse. Hvorfor har man ikke i stedet kigget på, hvad man har gjort i Græsted-Gilleleje, hvor lærerne får tid og penge til at studere ved siden af? Vi skal prøve at løse problemet med lærermanglen uden at skabe en ny uddannelse' Der er oprettet særlige merithold i dansk og de pædagogiske fag. I de øvrige linjefag skal de meritlærerstuderende ind på tredje årgangs linjefagshold:

'Vi er da meget spændt på, hvad det betyder, og hvilke krav de stiller', siger Marie Kjeldsen.

Hvor nogle lærere er bange for, at meritlærerne bliver løntrykkere, har de studerende på Zahles Seminarium en anden bekymring:

'Hvad kommer det til at betyde, når man skal forhandle individuel løn, at nogle af lærerne på lærerværelset har en akademisk baggrund? Kunne de ikke bruge den til at kræve noget mere?', lyder det fra Marie Kjeldsen, og Esther Schaper mener, at lærermanglen kunne løses ved at gøre folkeskolen til en attraktiv arbejdsplads.

'Men det er der bare ikke nogen stemmer i'.

Der er generalforsamling i De Studerendes Råd om et par uger, og de meritlærerstuderende er inviteret.

Pjece på vej

Lærerstuderendes Landskreds har forsøgt at samle alle tilgængelige oplysninger om meritlærerudannelsen hos Undervisningsministeriet, rektorerne og skolelederne i en pjece, som vil blive kopieret til de mellem 1.100 og 1.200 studerende på den nye uddannelse. Pjecen kan også downloades på www.llnet.dk