Skæbnetime for KLF og pensionister

Slankning af hovedstyrelsen kom som en bombe i debatten

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På hovedstyrelsesmødet i sidste uge smed John Illum en bombe. Han foreslog en nedskæring fra 28 til 24 medlemmer - pensionisterne skal have én i stedet for som nu to hovedstyrelsesmedlemmer, den københavnske repræsentation beskæres på samme måde, og antallet af hovedstyrelsesmedlemmer valgt ved urafstemning blandt de aktive lærere beskæres fra 20 til 18.

Ikke mindst fordi der er lagt op til en kraftig sparerunde i hele DLF, var der umiddelbart opbakning til forslaget fra et flertal i organisationsudvalget. Men i Københavns Lærerforening (KLF) reagerede bestyrelsen med en enstemmig og utvetydig udtalelse - hvis kongressen vedtog det, så ville københavnerne nøje overveje det fremtidige samarbejde med DLF. Også pensionisterne var dybt chokerede over, at man lige pludselig ville spare dem ned til halv repræsentation uden en forudgående debat, og frygtede, at det var begyndelsen til helt at køre pensionisterne ud på et sidespor.

'Jeg mener ikke, vi politisk kan holde til, at alting bare skal fortsætte som nu. Allerede for otte år siden pålagde kongressen hovedstyrelsen at se på valget til de centrale poster', sagde John Illum, som med slankningen vil tage hul på en proces, der skal føre videre mod en anden måde at arbejde på i hovedstyrelsen. Problemet er, at hvis man ikke sætter ind med eventuelle vedtægtsændringer nu, så kan de ikke nå at få virkning til næste års hovedstyrelsesvalg, og dermed vil de først få effekt på økonomien om fem et halvt år. Men ekstraordinære møder i både forretningsudvalg og hovedstyrelse gav københavnere og pensionister i hvert fald et år mere at løbe på. Der er nemlig et par uger at løbe på mellem kongressen i 2003 og udskrivningen af hovedstyrelsesvalget. Så kompromiset, som 20 hovedstyrelsesmedlemmer kunne støtte, bliver, at kongressen i år skal tage stilling til en nedskæring af de 'almindelige' hovedstyrelsesmedlemmer fra 20 til 18 samt en vedtagelse af, at man i det kommende år skal tage en grundig drøftelse med Københavns Lærerforening og med pensionistfraktionen om deres placering i DLF og deres repræsentation i hovedstyrelsen.

'Hvis man starter med at sætte tal på, hvor meget man reducerer i de almindelige medlemmer, så ligger det næsten i luften, at man ønsker at reducere til én KLF-repræsentant og én pensionist', sagde Jørgen Stampe, som var blandt dem, der stemte imod og ønskede en mere åben debat om, hvordan man i det hele taget kan spare på hovedstyrelsens udgifter.