Økonomiske alarmklokker ringer

Udsigt til kraftig sparerunde i DLF de næste fem år

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis Danmarks Lærerforening kører videre med alle planlagte aktiviteter som nu, vil foreningens formue allerede i 2004 være nede på 50 millioner - en fjerdedel af, hvad den lå på midt i 1990'erne. Det har fået de økonomiske alarmklokker til at ringe, og hovedstyrelsen er så småt gået i gang med det, der kan blive til en kraftig sparerunde over de kommende fem år.

'Egenkapitalen er faldende, og en meget stor del af årsagen skal findes i de beslutninger, vi her i hovedstyrelsen træffer i løbet af et år. Bare fra 1. janaur til nu har vi givet tillægsbevillinger på 13 millioner kroner ud over det budgetterede', forklarede næstformand Stig Andersen og tilføjede, at der ikke er grund til at udskrige situationen som en katastrofe.

Tidligere har man haft som mål, at kassen skulle rumme en formue svarende til et års kontingentindtægter for at sikre foreningen en vis handlefrihed. I sit foreløbige oplæg har forretningsudvalget justeret det mål en smule ned til en formue på 130 millioner i nutidspenge. Hvis målet skal nås inden for fem år, skal der findes besparelser eller skaffes øgede indtægter for 20 millioner kroner årligt.

Rør ikke lærerkalenderen

Hovedstyrelsen har kastet første blik på et sparekatalog, og alle var indstillet på, at der skal ske noget. Men samtidig lød det med lysende klarhed, at kontingentet ikke må stige ud over den almindelige pristalsregulering, at man ikke må skubbe udgifter over på kredsene, og at Lærerkalenderen er absolut uundværlig.

Til gengæld var Per Sand Pedersen ikke afvisende over for, at hovedforeningen kunne få glæde af de øgede midler til den såkaldte Akut-fond, som er kommet med Overenskomst 02, og som kredsene endnu ikke har budgetteret med. Fonden bruges til tillidsrepræsentantmøder og -kurser og fordeles mellem kredse og hovedforening. Trine Barfod og flere andre opfordrede også til, at man den dag i morgen holder op med at bruge porto på at udsende materialer til tilllidsfolk på alle niveauer, hvis de samtidig får materialet elektronisk. Samtidig var der bred enighed om, at hovedstyrelsen må blive bedre til at anvise besparelser, når den sætter nye kampagner og aktiviteter i sving.

Forretningsudvalget arbejder videre med sparekataloget frem mod budget 2003's anden- og tredjebehandling.

Powered by Labrador CMS