Ingen halvpsykologer, tak

Danmarks Lærerforening holder fast i en fuldgyldig cand.pæd.psych.-uddannelse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den nye toårige pædagogisk-psykologiske kandidatuddannelse på Danmarks Pædagogiske Universitet skal ikke målrettes mod arbejde som halvpsykolog, scholalog eller trivselsmedarbejder, sådan som professor Niels Egelund slog til lyd for i sidste nummer af Folkeskolen.

Den skal derimod være et led i uddannelsen til skolepsykolog. Det mener næstformand i Danmarks Lærerforening, Stig Andersen.

'Vi regner bestemt med, at der også fremover vil være et cand.pæd.psych.-uddannelsesforløb, så lærere som en overbygning på deres uddannelse kan blive autoriseret som psykologer', siger Stig Andersen.

'Det er direkte forkert, når professor Niels Egelund siger til Folkeskolen, at EU kræver, at psykologuddannelser skal være femårige universitetsuddannelser. Og Niels Egelunds udtalelser om, hvad en afgrænset, toårig kandidatuddannelse kan anvendes til, må helt stå for hans egen regning. Jeg har i hvert fald svært ved at forestille mig, at Kommunernes Landsforening skulle mene, at der på det område skulle være grund til at bruge endnu flere lærerresurser til opgaver uden for den direkte undervisning. Og så er det i øvrigt også forkert, at observationslærerne med særlige kvalifikationer forsvandt i 1990 med den ny specialundervisningsbekendtgørelse. Disse opgaver kan stadig tildeles lærere med særlige kvalifikationer. Se bare i Skævinge'.

Niels Egelunds bemærkninger blev fremsat i en artikel om Birgitte Houmann, der arbejder som trivselsmedarbejder eller - som hun selv kalder det - scholalog i Skævinge Skole. Et job, som Niels Egelund mener, at den nye kandidatuddannelse kvalificerer til. Danmarks Lærerforening ser uddannelsen i en helt anden sammenhæng.

'Målet er, at autorisation skal nås ved, at der oven på den toårige kandidatuddannelse bliver en overbygning med et efteruddannelses- og praktikforløb, der samlet betyder, at man kan få autorisation som psykolog', siger Stig Andersen. 'Det er der enighed om mellem Kommunernes Landsforening og os, og Danmarks Pædagogiske Universitet har givet tilsagn om at medvirke. Jeg forventer bestemt, at både Forsknings- og Undervisningsministeriet vil være positive over for en sådan konstruktion'.

Udtryk som halvpsykolog og scholalog kan man ifølge næstformanden godt droppe. DLF går efter en fuldgyldig psykologuddannelse for kandidater med læreruddannelse.

kaare

Powered by Labrador CMS