0   96

Skolen vandt over scenen

Nette Høyer Hansen valgte trygheden frem for drømmene, men blev alligevel 'stjerne for en aften'

Nette Høyer Hansen kommer fra et hjem med en hjemmegående husmor og en fiskehandlerfar, der ikke havde en tone i livet. Alligevel har musik og optræden altid spillet en stor rolle i hendes liv. I barndommen blev der sunget meget pænt og ordentligt, da forældrene var søndagsskolelærere. Da hun blev konfirmeret, var det eneste, hun ønskede sig, et trommesæt, og så blev stilen mere rock'et. I dag er hun mest til det jazzede. På trods af at hun altid har brændt for musikken og det at optræde, valgte hun et trygt lærerjob frem for scenelivet. Musikken trængte dog igennem, men der gik 41 år, før hun endte på en scene foran en million tv-seere. Først kom hun nemlig på Hellerup Seminarium, hvor hendes musikalitet havde trange kår. 'Det var jo Hellerup, og musik var måske ikke det mest ansete, alligevel valgte jeg det som linjefag, men det var simpelthen for gammeldags. Da vi havde leget futtog for ottende gang, kunne jeg ikke mere', husker Nette Høyer Hansen. I stedet valgte hun dansk og engelsk som linjefag, men scenelivet trak i hende.

'Så jeg sprang fra seminariet for at blive skuespiller. Jeg gik til optagelsesprøve på Statens Teaterskole og blev faktisk optaget - og så fik jeg kolde fødder. Min mor fik mig overbevist om, at seminariet var det rigtige, og så gjorde jeg det færdigt i stedet. I dag kan det godt nage lidt at tænke på, hvad der var sket, hvis jeg var gået den anden vej, men jeg har lært hjemmefra, at man skal skabe stabilitet, før man begynder af vifte med ørerne'.

Artiklen fortsætter under banneret

De næste år blev der viftet meget lidt med de musikalske ører.

Mest til tryghed

'Jeg er ikke en satsertype. Jeg kan godt lide tryghed og at vide, hvad jeg har, og det kan jeg som lærer'.

Hun tilføjer, at hun kort tid inde i sin lærerkarriere blev alenemor.

'Min søn havde jo også brug for stabilitet, og det er meget svært at give ham som musiker. Han er nok også grunden til, at jeg aldrig har taget orlov for at afprøve en musikalsk karriere. Med et barn er man nødt til at vide, hvor pengene til den næste regning kommer fra. Hvis jeg ikke havde haft barn, tror jeg, der var sket noget andet. Så havde det været lettere at tage chancer'.

Men hun ville ikke bytte sønnen, om det så var for Madonnas karriere.

'Han er nummer et. Det er der ikke nogen tvivl om'.

Og selv om hun aldrig hoppede ud i den hårde musikbranche med begge fødder, har musikken altid haft et fast greb i nakken af hende.

Fra den tidlige barndom og frem til 9. klasse sang hun i kor. Som 14-årig blev hendes kor udtaget til at lave en plade sammen med Tritonuskoret. Det var Høibys kantate til DLF's 100-års jubilæum, der skulle indspilles, og Nette Høyer Hansen blev valgt til at synge solo. Det var første gang, nogen anerkendte, at hun kunne noget specielt. Siden da har hun spillet i et hav af grupper og oven i købet udgivet en cd, mens hun gik på hf. Desværre blev der ikke meget ud af det, fordi bandet havde så mange uoverensstemmelser, at det gik i opløsning. Herefter kom hun med i en gruppe, der spillede egne versioner af gamle numre. De var meget ude at spille, og det tog på kræfterne.

'Det er enormt hårdt at være frontfigur. Min sidste koncert spillede jeg, da jeg var gravid i fjerde måned. Så kunne jeg ikke holde til mere og var ikke i band i mange år. Og indtil 'Stjerne for en aften' har jeg kun lavet musik privat'.

Stjerne for en aften

I 1993 blev hun fastansat på Avedøre Skole, efter at hun på grund af stor arbejdsløshed havde flakket rundt på 13 skoler i løbet af syv år. Her fik hun lov at undervise i musik, og en kollega opfordrede hende til at optræde lidt til festerne sammen med ham. Det gjorde hun så og fik på den måde gang i sin optræden igen.

Sidste år lavede Danmarks Radio så en stor musikalsk satsning: 'Stjerne for en aften', hvor almindelige danskere fik chancen for at opleve stjernesuset en enkelt aften. Man skulle blot sende et bånd med et par sange.

'Det var slet ikke noget for mig'.

'Men min søster pressede på og sagde: 'Meld dig nu - du tør jo ikke. Der er aldrig nogen, der hører, hvad du kan'. Til sidst blev jeg alligevel så provokeret, at jeg sendte en video ind, og så blev jeg sgu' kaldt til audition klokken ti en søndag morgen. Bagefter hørte jeg ikke noget i halvanden måned og blev egentlig lidt sur over, at de ikke meddelte, hvis man ikke kunne bruges'.

Men det var kun, indtil Danmarks Radios vært Natasja Crone kom på uanmeldt besøg i en musiktime for at invitere Nette Høyer Hansen til at optræde i showet. 'Og det var da fedt. Vi fik egen koreograf, egen garderobe, frugtfade, sminkør, frisør og kostumer. Det var imponerende. Og på scenen foran en million tv-seere tænkte jeg da: hvad nu hvis jeg havde kastet mig ud i det som musiker. Så havde jeg måske levet af det i dag og stået på sådan en scene hele tiden. Men det var faktisk først efter showet, at jeg virkelig tænkte: Hold da op. Måske skulle jeg have gjort noget tidligere. Der fulgte jo en masse med'.

God balance

'Efter programmet har vildtfremmede mennesker ringet og spurgt, om jeg tog ud og spillede til bryllupper og runde fødselsdage, og det har jeg så gjort. Jeg er også blevet ringet op af en manager for et band, der ville have fat i mig. Men da takkede jeg nej, fordi det ville have for store omkostninger for mit job og min søn. De havde allerede udgivet to cd'er. Det fedeste har helt sikkert været, at chefen for spillestedet 'Portalen' i Greve fik fat i mig. Han laver sådan nogle 'åben mikrofon'-arrangementer. Der har jeg sunget et par gange, og den 27. april lavede vi så en rigtig koncert. Det var så fedt. Jeg sang også til sæsonlukningen, og vi fortsætter samarbejdet næste år. I øvrigt er jeg også ved at starte et 'suppe, steg og is'-band med min kollega og hans bror'.

Så hun ligger ikke på den lade side med hensyn til musikken, selv om hun ikke vandt 'Stjerne for en aften' og løb med den pladekontrakt, som var førstepræmien. Hun vandt den første afdeling af showet, men måtte i finalen se sig slået af James Sampson, og det har hun det helt fint med. 'Finalen var ubehagelig og for meget. Flere brød hulkende sammen, og deres muskler hoppede simpelthen i kroppen af nervøsitet. De glemte fuldstændig, at vi bare var mennesker, der kom og sang en sang. De kunne allerede mærke berømmelsen'.

For hende er berømmelsen langtfra det afgørende.

'Det med at være stjerne er ikke så vigtigt. Glamour er jo ikke andet end skæg og blå briller. Selv om det kan være sjovt, er det ikke virkelighed. For mig handler det om at få lov at stå på en scene og give publikum alt, hvad jeg har. Nærheden er ti gange vigtigere end storheden. Jeg vil hundrede gange hellere vide, at jeg har nået mit publikum, end jeg vil fotograferes til 'Se og Hør''.

Hun er faktisk glad for den balance, der er nu.

'Jeg får lov at lave en masse musik, og samtidig har jeg et job, jeg er meget glad for. Musikken er det, jeg brænder for. Mit arbejde er ikke mit kald, men at få lov til at kombinere er fedt'.

Nette Høyer Hansen i musiklokalet på Avedøre Skole

Finalen var ubehagelig og for meget. Flere brød hulkende sammen, og deres muskler hoppede simpelthen i kroppen af nervøsitetDet med at være stjerne er ikke så vigtigt. Glamour er jo ikke andet end skæg og blå briller

Til sidst blev jeg alligevel så provokeret, at jeg sendte en video ind, og så blev jeg sg'u kaldt til audition


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet