Seminariet skaber stjerner

Uden seminariet havde Rollo og King sandsynligvis ikke eksisteret. Søren Poppe opdagede sin indre stjerne på læreruddannelsen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da Søren Poppe begyndte på Københavns Dag- og Aftenseminarium i 1994, var han slet ikke sikker på, at han skulle have musik som linjefag. Idræt var et sikkert valg, men det andet fag var usikkert. Han var vild med tal og derfor tæt på at vælge matematik. Men han var også fascineret af storebrorens trommespil og havde selv slået lidt med et par stikker. Til sidst vandt musikken over matematikken, og det har han aldrig fortrudt.

'Jeg fik virkelig udviklet mine musikalske kompetencer på seminariet. Jeg blev god til at spille på trommer, lærte at spille guitar og klaver og fandt ud af, at jeg godt kunne lide at synge. Da jeg efter et år kom med i et band, vidste jeg, at det var det her, jeg ville leve af. Jeg har haft drømmen siden 1995, men det der med at smide håndklædet i ringen og sige: nu dropper jeg uddannelsen og laver musik, gør man jo ikke. Mit fundament var overhovedet ikke i orden på det tidspunkt, og det var for urealistisk', siger han.

Så han fortsatte uddannelsen og blev færdig i 1998. Faktisk var det også indirekte hans musikalske evner, der skaffede ham et lærerjob.

Sangskriver i frikvarteret

I sin fjerdeårspraktik lavede Søren Poppe et musikvideoprojekt med en 6. klasse. Hans praktiklærer blev så begejstret, at hun anbefalede ham som musikvikar på Ålholm Skole i Valby, hvor hendes mand var inspektør. Her blev han så populær, at de shanghajede ham til en fastansættelse, så snart han var færdig på seminariet. På trods af at det kneb med musikeksamen.

'Jeg fik et 6-tal til musikeksamen på seminariet. Opgaven blev ikke helt færdig, så det var den sang, jeg lavede, der reddede mit skind. Min musiklærer sagde til mig, at jeg sgu nok var en bedre musiker end musiklærer. Jeg synes nu selv, jeg var en glimrende lærer'.

På Ålholm Skole brugte han alle sine frikvarterer på at skrive sange. En dag dukkede et senere hit op.

'Jeg skrev 'Ved du hvad hun sagde' i en mellemtime. Da jeg skrev den, var jeg altså ret sikker på, at andre også måtte synes, det var sjovt. Den sang var et vendepunkt på flere måder. For det første begyndte jeg at tro på en musikalsk karriere, og for det andet var det jo det første hit'.

I begyndelsen af hans tredje skoleår som lærer kravlede sangen op ad hitlisterne. Søren Poppe havde spurgt sin kammerat Stefan, der også var lærer, om han ville være med til at lave et band, og det ville han. De kaldte sig Rollo og King, fordi en kollega mente, at de var lige så fjollede som to hunde, der lød de samme navne i en af Søren Poppes sange. Med egne penge betalte de for at sende demo-bånd ud til forskellige pladeselskaber, og dagen efter det var gjort, fik de en kontrakt.

'Herefter var det hårdt at være lærer. Jeg fik ikke forberedt mig, og situationen var slet ikke optimal. Da 'Ved du hvad hun sagde' hittede, blev der en kæmpe efterspørgsel på Rollo og King, som jeg slet ikke havde ventet. Jeg kunne simpelthen ikke magte begge dele og tog et halvt års orlov. Pludselig havde vi også vundet det danske melodigrandprix, og så sagde jeg min lærerstilling op', siger Søren Poppe.

Nu har han arbejdet to år som professionel musiker. Han har solgt 200.000 album og 60.000 singler. Desuden har hans sange været med på en million solgte opsamlingsalbum. Det sidste nye skud på stammen er Danmarks officielle verdensmesterskabssang, som han skal turnere sommerlandet tyndt med.

Lærerjobbet er nemt

Søren Poppes næste projekt er en soloplade. Hundene gik fra hinanden, fordi deres ambitioner pegede i hver sin retning. De ville noget forskelligt.

'Det har hele tiden været min musik, og Rollo og King er mit barn. Det er mig, der har taget slæbet. Stefan havde ikke de store ambitioner i den her branche. Han ville ikke ræse rundt og snakke med journalister, og han tog mere og mere afstand. Jeg vil det her, så der kom nogle smågnidninger, og vi besluttede, at det var bedre at stoppe, mens legen var god. Stefan ville hellere undervise - han er lærer. Det er det, han vil'.

Men det har ikke været nemt for Søren Poppe at smide lærerskjorten og blive fuldtidsmusiker.

'At være ny lærer var 'peanuts' i forhold til det, jeg laver nu. Og min skole var sgu en hård skole med 40 procent tosprogede elever og mange uopdragne unger. Men jeg har aldrig arbejdet så hårdt i mit liv, som jeg gør nu. Som lærer har du alligevel nogle retningslinjer. Skema og forberedelse. Det har du ikke som musiker. Under melodigrandprixet sov jeg for eksempel ikke i en uge. Man skal virkelig elske den her branche, men det gør jeg også. Jeg er så privilegeret at leve af min hobby, så kan man godt klare at bide i det sure æble en gang imellem'.

I modsætning til sin tidligere musikalske partner har han ingen planer om at vende tilbage til folkeskolen nogen sinde.

'Hvis folk bliver trætte af min musik, bliver jeg ikke lærer igen. Det ville være et stort nederlag. Musikbranchen er der, hvor jeg vil være. Så må jeg finde en anden plads at udfylde her. Koncertarrangør måske'.

Indtil videre er der dog intet, der tyder på, at folk er trætte af hans musik. Snarere tværtimod. Det lader til, at han har ramt lige ned i danskernes musikhjerte.

Et hit om året

'Jeg har været heldig at skrive et hit om året indtil videre. Først var det 'Ved du hvad hun sagde', så var det 'Billedet på bordet' fra melodigrandprix, og sidst vandt jeg konkurrencen om Danmarks officielle verdensmesterskabssang. Men det går også meget hurtigt i den her branche. Det er ekstremt konkurrencepræget, og selv om man skriver et hit, kan man kun nyde det et par måneder. Så er der en anden, der laver et hit'.

Han håber, soloalbummet, der kommer til efteråret, bliver en lige så stor succes.

'Det nye album kommer slet ikke til at lyde som Rollo og King. Jeg har for eksempel ladet mig inspirere af gruppen Danser med Drenge, og så har jeg skrevet lidt sammen med Anne Linnet. Men melodierne er stadig i fokus. Melodierne er min store force - og så enkelheden. Jeg skriver enkel musik. Jeg skriver ikke for, at alle dem på konservatoriet skal sidde og klappe i hænderne. Det skal være dansk, let at synge med på, og så gør det ikke noget, hvis det er sjovt og handler om noget, som folk kan genkende. Den kombination har vist sig at være meget folkelig'.

Ligesom læreruddannelsen har vist sig at være en god vej til livet som popstjerne.

'Jeg kan huske, der på et tidspunkt var en reklame for læreruddannelsen med et billede af den anden halvdel af Rollo og King, Stefan. Så stod der: 'Du skulle tage at læse på seminariet - du ved aldrig, hvad det ender med'. Og det havde de jo ret i, selv om det var mig, der blev musiker, mens Stefan faktisk blev i skolen. Men jeg tror, at seminariet åbner nogle døre, fordi uddannelsen er så kreativ. Man får virkelig lov til at prøve sig selv af, udvikle sine kompetencer og dyrke sine kreative sider'.

Jeg skrev 'Ved du hvad hun sagde' i en mellemtime. Da jeg skrev den, var jeg altså ret sikker på, at andre også måtte synes, det var sjovt, siger Søren Poppe

At være ny lærer var 'peanuts' i forhold til det, jeg laver nuJeg fik virkelig udviklet mine musikalske kompetencer på seminariet

Hvis folk bliver trætte af min musik, bliver jeg ikke lærer igen

Powered by Labrador CMS