Blog
1   6

Genreguiderne indtager udskolingen

Abonner på nyt om At være lærer i den flersprogede storbyskole i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Elevernes læsning i de danske folkeskoler er fortsat faldende. Dette viser resultatet fra de nationale test 2019, hvor andelen af gode læsere i dansk, er faldet på tværs af klassetrin. Samme tendens viser resultaterne fra folkeskolens afgangsprøver i 2019, hvor karaktergennemsnittet for læsning også er faldende. Men hvilke tiltag kan folkeskolens lærere tage for at vende udviklingen?

Af Sidsel Spangsberg Jakobsen, Iben Tofte-Grevsen og Laura Mia Nielsen.

Udfordringen

Vi er tre lærerstuderende fra Københavns Professionshøjskole, der har ville undersøge hvordan gennemsnittet for FSA-læsningen kan højnes gennem lærertiltag. I den forbindelse har vi haft kontakt med lederen på Tagensbo Skole, Tommy Christiansen. Han gjorde os opmærksomme på, at skolens gennemsnit for FSA-læsning er væsentligt under landsgennemsnittet. Vores fokus har derfor været at udarbejde et løsningsforslag til hvordan dansklærerne i udskolingen kan udvikle elevernes læse- og skrivekompetencer på en endnu ikke afprøvet måde.

Genreplakater i danskundervisningen

Artiklen fortsætter under banneret

Vores bud på en løsning til dette problem er at bruge elevproducerede genreplakater i danskundervisningen. Meningen med disse genreplakater er, at de skal være et gennemgående element for danskundervisningen i 8.-9.klasse. Udover dette skal genreplakaterne træne elevernes genrebevidsthed, som kan gavne deres læse- og skrivekompetencer til folkeskolens FSA-læseprøve.

Forløbet er tænkt således, at hele årgangen skal arbejde med de samme genrer på samme tid. Når klasserne har arbejdet med en genre, f.eks. reportage eller novelle, skal eleverne selv udarbejde genreplakater i programmet Easel.ly, som findes på Skoletube.dk. Genreplakaterne skal bl.a. indeholde typiske genrekendetegn, gode råd til eksamen samt brugen af læsestrategier. Formålet med genreplakaten er, at eleverne dermed udvikler et metasprog om sproglige- og genremæssige kendetegn. Denne viden kan de derefter bruge til fremtidig læsning, skriftlige opgaver og FSA prøverne. Efter endt forløb skal en afstemning på årgangen beslutte, hvilken genreplakat der skal hænges i klasserne. På den måde prydes klasselokalerne, i slutningen af 9. klasse, af en række forskellige genreplakater.

En gulerod til læreren

Til DSA-awarden, hvor vi skulle præsentere vores løsningsforslag, og det bedste løsningsforslag skulle kåres, roste skoleleder Tommy Christiansen særligt vores løsningsforslag for, at være noget lærerne konkret kan bruge i undervisningen. Som han selv sagde så kræver det næsten ingen forberedelse og han kunne reelt se, at løsningsforslaget kunne implementeres dagen efter på deres skole. Det er altså noget konkret som lærere let kan afprøve, og dermed vurdere om det er noget de selv vil bruge eller ej. Tagensbo Skole ser i hvert fald muligheder i projektet, og vi skal derfor til et møde med skolens læsevejleder hvor vi skal præsentere forslaget.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
930 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
461 andre er allerede tilmeldt