Kviksølv i fysiklokalerne

Ældre lærere vil ikke af med det giftige materiale

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Miljøstation Vendsyssel, der står for indsamling af miljøskadeligt affald i ni nordjyske kommuner, har sat en kampagne i gang for at få indsamlet kviksølv fra skoler, virksomheder og private.

'Vi har indtil nu indsamlet syv kilo kviksølv på 48 skoler. Kviksølvet har stået i skabe i fysiklokaler, men det er vores vurdering, at der findes lige så meget kviksølv ude på skolerne endnu. Det skyldes blandt andet, at især ældre fysiklærere ikke vil af med det kviksølv, de har stående. En af lærernes begrundelser er, at de gerne vil kunne vise eleverne, hvor tungt stoffet er. Så måtte de hellere vise eleverne en guldbarre', siger Michael Bering, der er driftsleder på Modtagestation Vendsyssel.

Han fortæller, at de yngre lærere er mere miljøbevidste og straks udleverer det kviksølv, de har stående.

I Sverige lavede man en lignende kampagne, hvor man i 1998 indsamlede 1,3 ton kviksølv på skoler og gymnasier. Blandt andet ved hjælp af hunde, der er trænet til at opsnuse kviksølvet. En af de hunde har også været i Danmark på en tredagesturné på de nordjyske skoler.

'Hunden kan finde frem til kviksølv, der ligger i vandlåse og i revner i gulvbelægningen. Kviksølvet stammer typisk fra ødelagte kviksølvstermometre. Mig bekendt skal lærerne i dag bruge digitale termometre eller sprittermometre i undervisningen, men på vores tur rundt på skolerne så vi flere steder, hvor de gamle kviksølvstermometre stadig var i brug, og det undrer mig, siger Michael Bering.

En bekendtgørelse fra Miljø- og Energiministeriet fra 1998 forbyder salg og eksport af produkter, der indeholder kviksølv. Når skoler skal købe nyt udstyr, skal de derfor anskaffe sig digitale termometre eller sprittermometre, men der er ingen regler om, at de gamle kviksølvstermometre ikke må bruges eller skal udskiftes.

Michael Bering mener i høj grad, at der er brug for en oplysningskampagne for at få kviksølvet ud af kredsløbet, så det ikke ender i vores grundvand eller ved en fejl i maven på eleverne.

'Kviksølvet er ikke direkte farligt for eleverne. Det kviksølv, der ligger i vandlåse, kan i værste fald nå frem til rensningsanlæggene, hvor det kan komme ud på markerne i spildevandsslam, og så kan det ende i vores grundvand. Dampene fra kviksølvet er også sundhedsskadelige, men ikke i små mængder', oplyser Michael Bering.

Indtages kviksølv, ophobes det i kroppen og er i kombination med andre stoffer under mistanke for at være kræftfremkaldende.

Torben Christensen er freelancejournalist