Idræt
0   16

Efter klager: Minister vil ændre prøvebekendtgørelse i idræt

Efter protester fra forældre og handicaporganisationer lægger undervisningsministeren op til at ændre prøvebekendtgørelsen i idræt, så handicappede elever kan trække et andet prøvefag i stedet for at aflægge eksamen i den teoretiske del i idræt.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil ændre den nye prøvebekendtgørelse i idræt, så der i højere grad tages hensyn til en lille gruppe af skoleelever med omfattende fysiske handicap.

For selv om den nye prøvebekendtgørelse egentlig var et resultat af, at politikerne ville afskaffe forskelsbehandlingen af handicappede elever, når eleverne skulle til eksamen i idræt, har det vist sig, at ændringerne ikke har været nogen hjælp for en lille gruppe af elever med omfattende fysiske handicap.

I den nye prøvebekendtgørelse blev der oprindeligt lagt op til, at elever med "betydeligt og varigt nedsat funktionsevne" fremover skulle kunne slippe for at blive bedømt på deres kropslige færdigheder i prøven i idræt. Fremover skulle de pågældende elever alene prøves i sammensætning af praksisprogram og idrætsfaglig viden, altså den teoretiske del af prøven.

"Meningsløst og ydmygende"

Artiklen fortsætter under banneret

Men den udformning af bekendtgørelsen medførte protester fra forældre, Muskelsvindfonden og Danske Handicaporganisationer. Som en chokeret Lise Danelund, der er mor til Thore med muskelsvind, udtrykte det:

"Det må være en forglemmelse - en fejl, der hurtigst muligt skal rettes. Med ministeriets forslag skal Thore for eksempel sidde og se på sine kammerater i de pt. fire ugentlige lektioner, hvor klassen for eksempel spiller volleyball, for at køre ind på banen i sin kørestol og høre med de to gange fem minutter, hvor de lærer om regler og taktik. Det er både meningsløst, ydmygende og ekskluderende", lød det fra Lise Danelund.

Før jul var hun sammen med Muskelsvindfonden i foretræde for Folketingets Undervisningsudvalg for at gøre opmærksom på sagen, og det står nu klart, at politikerne har stor forståelse for indsigelserne og for ønsket om, at de handicappede elever ikke skal stilles væsentlig dårligere end deres ikke-handicappede klassekammerater "i forhold til at kunne bestå idrætseksamen og dermed blive optaget på en gymnasial ungdomsuddannelse".

På et spørgsmål fra Undervisningsudvalget erklærer Pernille Rosenkrantz-Theil sig enig i, at der er behov for at finde en løsning for den lille gruppe af elever.

"Det vil imidlertid kræve en ændring af folkeskoleloven at sikre, at elever, som er ude af stand til at deltage i idrætsundervisningen, kan få udtrukket et andet prøvefag fx i den naturfaglige blok. Jeg vil derfor i det nye år tage initiativ til en drøftelse i folkeskoleforligskredsen af mulighederne for at ændre prøvereglerne på dette område", skrev ministeren i et svar til Folketingets Undervisningsudvalg lige før jul.

Ændring til sommer på forsøgsbasis

Hun påpeger dog, at en ændring af prøvereglerne i folkeskoleloven skal gennemføres i så god tid inden prøveafholdelsen, "at det er muligt at træffe de nødvendige administrative afgørelser om prøveaflæggelsen for den enkelte elev" - og det lader sig næppe gøre inden prøveterminen i maj-juni, når der skal afsættes den fornødne tid til drøftelser, udarbejdelse af lovforslaget og høring og Folketingets behandling.

Derfor lægger ministeren i første omgang op til, at berørte skoler ved sommerens prøver kan fravige lovens bestemmelser med henvisning til en bestemt paragraf i folkeskoleloven.

I første omgang vil der "kunne gennemføres et forsøg efter folkeskolelovens paragraf 55 stk. 1, med en tilsvarende ordning i prøveterminen maj-juni 2020, mens senere prøveterminer vil kunne være omfattet af ændrede regler", skriver undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i svaret.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.595 andre er allerede tilmeldt

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.202 andre er allerede tilmeldt