0   253

Våbnet er opdatering

Ajourført software lader sig ikke så nemt overrumple, når pirater er på togt i cyberspace

Hvis en bil ikke bliver holdt i orden, kan bremserne svigte, og så er bilisten pludselig farlig for sig selv og andre, uanset hvor dygtig han er til at køre. Det samme gælder computernetværk.

Hvis ikke beskyttelsessystemerne i et netværk er opdaterede, stiger risikoen for, at det hele bryder sammen, fortæller Preben Andersen, chefkonsulent i den danske afdeling af Computer Emergency Response Team, CERT, der rådgiver om edb-sikkerhed.

Artiklen fortsætter under banneret

'Der gøres dagligt tusindvis af forsøg på at komme ind i danske computernetværk, og det lykkes tit, fordi måske 80 procent ikke er opdateret med de nyeste versioner af sikkerhedsprogrammer. Årsagen er hverken, at de it-ansvarlige er dumme eller dovne, men de ti minutter, det tager at hente den nye version af hvert produkt, kan være svære at finde', siger chefkonsulenten.

Sikkerhedspolitik

På Broager Skole følte man sig på sikker grund, før der kom virus i systemet sidste efterår. Følelsen viste sig at være forkert. Derfor har man indført en række ændringer. Der er anskaffet to slags antivirussoftware, og netværket overvåges hyppigt. 'Det er efter vores vurdering den bedste måde at sikre os mod fremtidige angreb, selvom det er mere ufleksibelt', siger skolens souschef Lars Krog.

Skolens sikkerhedspolitik er også blevet skærpet på flere punkter.

Har eleverne disketter med hjemmefra, skal de indlæses og scannes for virus på skolen bibliotek. Eleverne får at vide, at de skal være opmærksomme på alle uregelmæssigheder, hvis de surfer på nettet, og at de skal holde sig fra sider med for eksempel spilkoder, fordi de tit indeholder vira. E-mails med ukendt afsenderadresse skal man passe på, og det samme gælder vedhæftede filer, som man ikke ved hvad indeholder.

'Vi vil ikke begrænse brugen af det, der er undervisningsrelevant, men eleverne og de andre brugere skal forstå, at det er en fælles opgave at undgå uvedkommende indtrængen', siger skolens it-ansvarlig Birgitte Nielsen.

Preben Andersen mener, at det er godt med en sikkerhedspolitik, men er der bare én, der bryder reglerne, kan det gå galt.

kaare

De danske standarder for sikkerhedspolitik er beskrevet på adressen www.DS.dk

CERT har adressen www.cert.dk

Trojanske heste

Har meget til fælles med den oprindelige trojanske hest fra den græske mytologi, hvor soldater blev skjult i en træhest og på den måde kom om bag fjendens linjer. En trojansk hest skaber en 'bagdør' i det operativsystem, hvor den bliver installeret, og virker på samme måde som et fjernstyringsprogram. Den trojanske hest, som Broager Skole har haft besøg af, er kommet ind i systemet via en e-mail eller fra en hjemmeside. Når mailen eller siden er blevet åbnet, er hesten - i form af et selvstændigt program - galoperet ind på skolens netværk og har sørget for at åbne en dør, så den har kunnet modtage kommandoer udefra. Kommandoerne har fået skolens computere til at sende mails til en række adresser, som også er kommet udefra.

Læs mere: http://www.anmeldelse.politi.dk/text/virus.html


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet