Debat

Risiko for politisk dødvande

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Generaliserende bemærkninger kan være pinefulde, men også nu og da igangsættende. Ved festlig social begivenhed sagde byretsdommeren lidt højstemt til mig, at de mest omstændelige og detaljesøgende domsmænd i retssystemet var lærere. Selvhøjtidelige og lettere proportionsløse og dermed altid et forsinkende led ved domsafsigelsen. Jeg gav igen med den skæve rekruttering af dommerstanden! Består den nyindkaldte kongres af sådanne 92 domsmænd, der har foranlediget indkaldelsen. Vi trænger rigtignok til handling i DLF, fordi en stor kedsomhed har bredt sig til medlemmerne. Bliver kongressen vendepunktet i foreningen, eller fortsætter det kedelige spil om, ja, om hvad? Det er svært at forestille sig, at de forskelle, der er i opfattelsen af overenskomstforløbet, kan skabe ny dynamik i foreningen, de vil snarere udløse politisk dødvande, hvis der går domsmand i sagen, og kongressen tager udgangspunkt i Adam og Eva med endevending af sagen i småtingsafdelingen. Eller bliver vi vidne til en formandskanøfling og en historisk gemenhedskongres, hvor den skjulte dagsorden hele tiden har været ønsket om en mistillidsdagsorden og personud skift. Udbredelsen af evangeliet om formandssvigt er ret pænt tilbagevist af formanden, og ganske vist trænger foreningen til en anden personlig ledelsesstil, men det er noget helt andet end påstanden om nærmest forræderi i forhold til kongresbeslutninger. Her skal beviserne være klokkeklare for ikke at begå justitsmord på formanden. Hun kan vælge at gå til Canossa i sentimental imødekommenhed over for delegerede, som tilfredsstilles af giv en undskyldning-syndromet. Hvor har vi alle lært meget af dette! Nu skal der ses fremad. Jeg håber, hun bliver hjemme fra Canossa og i stedet opstiller alternativet til selvmedlidenheden i anledning af den forhandl--ede reallønstilbagegang. Det kræver et helt anderledes mod i medlemsskaren, hvis en formand vil føre den kamp til ende. Tror formanden og hovedstyrelsen på, at 'medlemmernes fornemme opbakning i nej'et ved urafstemningen' kan bruges til at føre reel lønkamp? Kan det bruges til at gøre forringede arbejdsbetingelser for underviseren bedre på bekostning - eller uden - af nogen i foreningen? Alt imens fagforeningstekniske detaljer, splid om forhandlingsforløb optager kongressen, vokser fornemmelsen af tilsidesættelse hos medlemmerne på arbejdspladserne. En generalisering, ganske vist, og opfordring til at undlade detaljedvæling.

Torben Thomsen

Aars

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler