Blog
2   16

Fransk frafald

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Eleverne er interesserede i fransk. Men de har ikke en reel mulighed for at vælge det til.

Dengang

For 8-10 år siden blomstrede franskundervisningen i min kommune. Godt nok var faget fransk allerede på det tidspunkt ved at være en saga blot på folkeskolerne, hvor entusiastiske fransklærere holdt liv i sproget ved at oprette valghold for de interesserede elever. Der var interesserede elever nok, og da faget flyttede ud i ungdomsskolen var der 4 store hold på 4 forskellige skoler i kommunen. Det var motiverede elever, der gladeligt tog turen hjemmefra 2 gange om ugen sent på eftermiddagen for at dyrke sproginteressen og afslutte med en prøve. Os lærere i ungdomsskolen tog en tur til Paris med eleverne en gang om året. Et absolut højdepunkt, både hvad angår rejsen og interessen. 

Nu

Nu er det desværre helt slut med fransk i folkeskolen her i min kommune. Eleverne har ikke mulighed for at vælge sproget til. Og ungdomsskolen har ikke elever nok til et hold. Hvor blev interessen af?  Er det virkelig kun i de store byer at eleverne gider lære fransk? Det tror jeg ikke. Jeg hører tit fra elever, der godt kunne tænke sig valgmuligheden for det andet fremmedsprog. Så sent som i dag fortalte en af mine elever i 9. klasse mig, at hun ville vælge fransk på gymnasiet til sommer. Og det selvom hun har haft tysk i folkeskolen (og i øvrigt er god til det). 

Artiklen fortsætter under banneret

Motiverende at kunne vælge

Fransk er ikke kun et eksotisk indslag. Det er et verdenssprog, der bliver talt på flere kontinenter. Det er et vigtigt arbejdssprog i EU og andre internationale organisationer og vil også i fremtiden være et bærende sprog i Europa. Fransk er et smukt sprog. Det får kager som croissants og pain au chocolat til at lyde fantastisk. Fransk er sofistikeret og nuanceret og det tales af omkring 300 millioner mennesker. 

Det kunne være fantastisk at kunne tale med disse millioner af mennesker. I hvert fald at få muligheden for at vælge sproget til. Skal der pustes liv i det franske sprog i min kommune igen, så skal eleverne have en reel mulighed for at kunne vælge det til. Ligestilling mellem tysk og fransk. Der er mange der ønsker sig den mulighed. Også udenfor de store byer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
899 andre er allerede tilmeldt