0   69

GPS

står for Global Positioning System og gør det muligt at bestemme en modtagers position på jordoverfladen med uhyre nøjagtighed.

Rygraden i GPS er militære, amerikanske satellitter, som konstant sender besked om, hvor de er. Når modtageren får signaler fra tre satellitter, kan den angive sin position både vertikalt og horisontalt med ganske få meters nøjagtighed.

Artiklen fortsætter under banneret

En GPS-modtager koster nogle få hundrede kroner og fungerer sammen med Det levende Danmarkskort fra Kort- og Matrikelstyrelsen.

Jeg har prøvet sådan en i nogen tid, selvfølgelig sammen med en bærbar computer, som jeg kan tage med rundt i geografien. Det er i længden lidt uinteressant - om end beroligende - at konstatere, at ens bolig med den stationære computer nu engang er placeret, hvor den er placeret, men det er - endnu - sjovt at tage GPS'en og den bærbare med Det levende Danmarkskort med på køretur.

En rød pil markerer, hvor man er - ja, ja, det ved man jo (som regel) godt - og når bilen kører, viser pilen også retningen. Faktisk er GPS så præcist, at man på kortet kan se, at man kører i højre side af vejen.

Isningen ned ad rygraden opstår, når man indser, at en anden GPS-model selvfølgelig også kan sende den information, man ser på kortet. Pludselig bliver man et potentielt mål. Nogen ved, præcis hvor man er. Man kan spores og rammes med meters nøjagtighed.

Det var derfor en smule trøstende, da jeg havde GPS'en med på tur til Sverige. Signalet og dermed den røde pil forsvandt selvfølgelig, da vi kørte gennem tunnellen. Vel ude af den kom pilen tilbage, men nu 50 meter til venstre for broen - langt ude i Øresund. Og der kørte vi så, lige til vi nåede Sverige.

I øvrigt er der en ny sjov facilitet på Kort- og Matrikelstyrelsens website Danmark før og nu - www.kms.dk


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet