Pension for 93-gruppen

Den såkaldte 93-gruppe er flere forskellige grupper. Folkeskolen forsøger at rede trådene ud inden kongressen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Historie: I april 1993 blev folkeskolelærerne flyttet fra stat til kommune. Indtil da var 85 procent af lærerne ansat som tjenestemænd i staten. De sidste 8.000-9.000 var timelærere, faste vikarer, vakancelærere (børnehaveklasseledere, ansat på timelærerbasis) og årsvikarer.

Pensionsforhold før 1993: Tjenestemændene fik en tjenestemandspension. Det er et tilsagn om en pension, som man får, når man holder op. Der står altså ikke en sum penge på en konto. Tjenestemandspension beregnes efter det antal år, man har været ansat, og efter hvilket løntrin man er på, når man slutter.

Timelærerne og vakancevikarerne fik tjenestemandspension, selv om de ikke var ansat som tjenestemænd. Årsvikarerne fik ingen pension. Men de fik fra 1. august 1990 et tilsagn om, at de kunne få deres anciennitet fra dette tidspunkt indregnet, hvis de senere blev ansat i en stilling, som gav tjenestemandspension.

På vej over i kommunen i 93

Da lærerne skulle over i kommunerne, blev de almindelige tjenestemænd blot overflyttet. De får stadig pension fra staten på samme vilkår som hidtil. Tjenestemændene er i dag en lukket gruppe på cirka 34.000 ud af cirka 67.000 lærere.

Timelærerne - 8.000-9.000 - havde et valg. De kunne få konverteret deres pension efter de regler, som gælder, hvis en tjenestemand vil have sin pension gjort op, tilsagnet bliver 'kapitaliseret' og pengene anbragt i en almindelig pensionsordning. De kunne også vælge at beholde deres pension som et tilsagn på linje med tjenestemændene (teknisk betegnet en 'opsat pension'). Der var også en gruppe, som ikke havde været ansat i de tre år, der skulle til, før man var berettiget til pension. De fik en kompensation (efter omregningsreglerne for tjenestemandspension) for de år og måneder, de havde været ansat. Pengene blev til en pension i Lærernes Pensionsforsikring.

Problemer i 93

Månederne: Timelærerne fik ganske vist opgjort deres pensionstilsagn efter reglerne. Men da reglerne taler om, hvor mange hele år man har været ansat, mistede mange af dem nogle måneders pensionsbidrag. Typisk otte måneder, fordi de var blevet ansat 1. august, da skoleåret startede. I 1993 var det cirka 9.000 mennesker, som kom ind i Lærernes Pension med eller uden opsat pension. I dag er gruppen skrumpet til 6.500 - resten arbejder andre steder end i folkeskolen.

Pensionsprocenten

Da timelærere og andre blev til splinternye overenskomstansatte, fik de en pensionsindbetaling, som var 12 procent af deres løn. Procentsatsen er siden hævet flere gange og ved den seneste overenskomst havnet på 16,22. Det betyder, at de har udsigt til en lavere pension end de, der i dag bliver overenskomstansat.

Overenskomst 2002

Månederne: Ved overenskomsten i år gik kommunerne med til, at problemet med de mistede måneder skulle forhandles. (Der har også tidligere været sat decentral løn af til formålet). Resultatet blev, at alle fik de mistede måneder. Det var dengang 1.250 kroner per måned. Det er så blevet til 1.500 nutidskroner per måned. Det svarer nogenlunde til, hvis de var blevet pristalsreguleret. Der er dog sat et loft på, så ingen kan få mere end 12.000 kroner.

Årsvikarerne har også fået en kompensation - på 1.350 kroner for hver mistet måned, men med et loft på 24.000 kroner.

Pensionsprocenten: Der er ikke taget hul på problemet med, at pensionsprocenten var lavere de første år for de overenskomstansatte.

Politisk debat

Der er flere emner på banen (ofte samtidig), når debatten om 93-gruppen foregår. Det handler blandt andet om, at der i den nye overenskomst fra 2002 står, at der er endeligt afregnet for 93-gruppen. Anni Herfort pointerer, at der hermed kun tænkes på problemerne omkring måneder.

Kompensationen for de mistede måneder dækker desuden ikke renter og renters rente af de mistede pensionsindbetalinger, har nogle fremhævet.

Der er også debat om, hvordan timelærerne fik konverteret deres pensionstilsagn i 93. Og endelig er der spørgsmålet om, hvorvidt der skal gøres noget (og i givet fald hvad) for at rette op på problemet med den lavere pensionsprocent.

hbj

Powered by Labrador CMS