Arbejdstidsaftale i utakt

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved overenskomstfornyelsen i foråret 1999 fik lærerne en ny arbejdstidsaftale. Aftalen afskaffede U-, F- og Ø-tid og indførte nye begreber som skoletid og individuel tid, og flere elementer end tidligere blev lagt ud til lokal forhandling. For at give kommuner og kredse tid til at indføre den nye arbejdstid aftalte man, at arbejdstidsaftalen først skulle træde i kraft pr. 1. august 2000 og tidligst kunne opsiges til udløb i 2004.

Efter dårlige erfaringer med kommunernes udmøntning af den nye aftale mange steder i landet skrev lærere landet over protestbreve til Kommunernes Landsforening (KL). Men KL ville ikke genforhandle før tid, og protesterne kulminerede med, at DLF's kongres i efteråret 2001 besluttede at opsige arbejstidsaftalen for at markere over for KL, at lærerne ønskede ændringer i aftalen i 2004.

Man kunne altså ikke forhandle arbejdstidsaftale ved Overenskomst 02. Danmarks Lærerforening ønskede en to-årig overenskomstperiode, så den nye overenskomst ville udløbe samtidig med arbejdstidsaftalen i 2004. Men den samlede kommunale Overenskomst 02 blev tre-årig, og det betyder, at lærernes arbejdstidsaftale udløber på et tidspunkt, hvor der ikke er overenskomstforhandlinger og dermed heller ikke konfliktret. Ved overenskomstforhandlingerne i Forligsinstitutionen indgik Lærernes Centralorganisation (LC) en aftale med Kommunernes Landsforening om en såkaldt køreplan for arbejdstidsforhandlingerne med henblik på, at en ny arbejdstidsaftale kan nå at træde i kraft 1. august 2004. Hvis man ikke kan nå til enighed, løber den nuværende aftale videre til 2005, hvor der er overenskomstforhandlinger med konfliktret. De kredse, der har krævet kongressen indkaldt, mener ikke, LC skulle have accepteret at lade aftalen løbe videre et år. kara