USA strittede imod

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var først i Børnetopmødets ellevte time, at slutdokumentet blev forhandlet endeligt på plads. Det sidste, der kom på plads, var spørgsmålet om retten til prævention og abort samt spørgsmålet om at afskaffe dødsstraf for alle under 18 år.

'Vandene skiltes på en række områder, som vi fra Danmark betragter som en selvfølge. For eksempel vil mange katolsk og muslimsk dominerede lande ikke høre tale om nogen form for ret til prævention, endsige abort. Mange lande vil end ikke tillade, at børn og unge modtager seksualundervisning', lyder det samstemmende fra Red Barnet, Dansk Ungdoms Fællesråd og Unicef.

Især USA var kraftig modstander af, at disse emner kom med i det endelige dokument.

'Under Bush har USA desværre arbejdet aktivt på at udvande slutdokumentet. For eksempel hver gang 'børns rettigheder' har været omtalt. De har i stedet ønsket at indføre en mindre forpligtende tekst som 'børns velbefindende'', siger de tre danske børneorganisationer.

Før Børnetopmødet var der to lande, der ikke havde ratificeret Børnekonventionen, men I New York besluttede Somalia at underskrive den, så nu er USA det eneste land, der står udenfor.

Generalsekretæren for Unicef Danmark, Steen Andersen, beklager USA's indflydelse.

'Vi kunne godt have ønsket os mere præcise anvisninger på, hvordan prævention og pigers ret til at bestemme over egen krop kunne indgå, ligesom et generelt forbud mod at anvende dødsstraf til unge under 18 år var et mål, vi ikke nåede', siger han.