Blog
8   8

Etik og kristendomskundskab

Abonner på nyt om Hans Krab Koed i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Studerende i Bielefeld undrer sig over sammenhængen mellem religionsundervisning og etik/filosofi i Danmark

Efter flere besøg på læreruddannelsen i Bielefeld går det op for mig, at tyske lærerstuderende synes, det er mærkeligt og endda dirkete forkert, at man i Danmark både i folkeskole og gymnasuim (kobler) har en forbindelse mellem etik/filosofi og religionsundervisning.

De forskellige tyske delstater har forsekllige ordninger for religionsundervisning. I flere deltater er der konfessionel undervisning og i andre er der etik undervisning.

Kun Brandenburg adskiller sig og ligner Danmark lidt; men kun lidt for kristendommen står meget svagt i Brandenburg.

Ingen steder er etik kædet sammen med et religionsfag.

Artiklen fortsætter under banneret

Problemet er ifølge de studerende i Bielefeld, at kristendommen kommer til at fremtræde som baggrund og grund for etik.

Jeg har nu flere gange holdt forelæsning om, om en gud er nødvendig som forudsætning for moralen. Jeg lader det være et åbent spørgsmål; men de studerende hævder, at vi lukker for svaret i Danmark, når vi konsekvent kobler etik på religionsfaget, og her i Folkeskolen specifikt kristendommen. På den måde bliver logikken og argumentationen nemt, at der er en nødvendig sammenhæng, og at især kristendommen, som majoritetsreligion lever de rigtige svar på en fælles etik. Filosofien bag etiske overvejelser har således ikke sin egen plads og ret i det danske uddannelsessystem.

Således inspireret og provokeret af mit sidste møde med studerende i Tyskland, lader jeg det stå åbent, hvad svaret kunne være!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.113 andre er allerede tilmeldt