Debat

Kongressen desavoueret

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så skete det igen. Danmarks Lærerforenings kongres sprang op som løver, men hovedstyrelsesflertallet og formandskabet er faldet ned som lam. Ganske som forud for sidste overenskomst i 1999, hvor kongressen gjorde ethvert angreb på forberedelsestiden til et konflikttema, hvorefter et hovedstyrelsesflertal anbefalede en aftale, der reducerede forberedelsestiden drastisk for mange lærere. Og igen er det arbejdstidsaftalen, der danner ramme om dette lidet flatterende drama.

Kongres 2001 besluttede som bekendt med overvældende flertal at opsige arbejdstidsaftalen til dens udløb 2004. Det skete efter medlemsdebat og medlemsmøder på 1.500 skoler den 16. august 2001, hvor utilfredsheden med arbejdstidsaftalen kom klart til udtryk. Ikke desto mindre følger det af den aftale om 'køreplan' for forhandlinger af en ny arbejdstidsaftale, der nu er trukket ned over hovedet på os, at kongressens opsigelse nu er trukket tilbage. Ethvert pres på arbejdsgiverne i denne sag er hermed borte. Der skal nærmest ske mirakler, hvis den praktiske følge ikke skal blive, at den nuværende aftale forlænges med mindst et år, sandsynligvis to år. En ny aftale kan reelt først indgås i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2005 og i praksis næppe træde i kraft før 1. august 2006.

På denne baggrund skulle det være en smal sag for en enig hovedstyrelse at vedtage et forslag om at fastholde den for længst afsendte opsigelse af arbejdstidsaftalen. Men nej. Formanden, der har kørt solo omkring indgåelsen af denne 'køreplan', advarede imod risikoen for et skoleår med mødeplanskaos - netop den risiko, der i kongressens logik skulle lægge pres på arbejdsgiverne - og det fik et flertal til at ryste på hånden. Med stemmerne 11-14 blev et sådant forslag nedstemt i hovedstyrelsen på et ekstraordinært møde den 23. april.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Hovedstyrelsesflertallet har hermed godkendt formandens desavouering af kongressen. En ny runde er skudt i gang i det opslidende, interne opgør om arbejdstidsaftalen, der åbenbart ikke skal finde nogen løsning, sålænge det flertal, der i sin tid anbefalede den, stadig sidderpå Vandkunsten. Kommunernes Landsforening kan læne sig tilbage. Når Danmarks Lærerforening siger bøh, er de første, der løber skræmte væk, Danmarks Lærerforening.

Peter Hess-Nielsen og Niels Christian Sauer

medlemmer af DLF's hovedstyrelse