Debat

Lige ved

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Lige ved og næsten slår ingen mand af hesten'. Dagen derpå efter offentliggørelsen af urafstemningsresultatet kommer jeg til at tænke på det gamle ordsprog. Det lykkedes ikke at få et samlet nej i Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, KTO. Vi fik ikke 'slået manden af hesten'. Var det så ikke forgæves? Det mener jeg ikke. Jyllands-Posten skriver den 1. maj om 'et rungende nej med en lille betydning'. Det var et rungende nej, men om betydningen bliver lille, vil i høj grad være op til os selv. Vi skal bruge den enorme kraft, der er i, at Danmarks Lærerforenings medlemmer med den højeste stemmeprocent af alle organisationer sendte et signal til offentligheden om, at vi mener noget, at vi vil høres. Alle opgivende udsagn om, at det ikke nytter noget at stemme, at vi bare ville blive opslugt af alle andre, er gjort til skamme. Selv om mobiliseringen ikke lykkedes fuldt ud, så vi fik et samlet nej, så har den indsats for en høj stemmeprocent, der er gjort rundt om på lærerværelserne, i organisationssamarbejde ud over landet, i underskriftindsamlinger, i annonceringer og ved pressekontakter været altafgørende for, at vi fik en så markant markering, at det må aftvinge respekt og over for os selv, arbejdsgiverne og offentligheden signalere, at man ikke skal undervurdere lærerne.

I kølvandet på afstemningen rejser der sig mange spørgsmål. Resultatet viser meget forskellig afstemningsdeltagelse, det er blevet afsløret, at en del medlemmer i Forbundet af Offentligt Ansatte slet ingen stemmesedler har fået, og nogen stemmer via kompetent forsamling, altså ingen urafstemning. Set i lyset af, hvor mange medlemmer der ikke har fulgt deres forbunds anbefalinger, rejser det spørgsmålet, om det er acceptabelt i en sammenkædet afstemning, at der ikke er lige adgang for alle medlemmer til at markere sin holdning.

14.454 medlemmer i Danmarks Lærerforening stemte ikke. Havde de stemt med samme fordeling til ja og nej som gruppen som helhed, havde vi væltet KTO-forliget. Sig ikke, det ikke nytter at stemme. Det nytter ikke at opgive. Stor tak til de 58.759, der brugte deres demokratiske indflydelse. 'Lige ved og næsten' - vi fik ikke 'slået manden af hesten', men nok sendt ham en tur i vandgraven. Det blev en ordentlig dukkert. Vi kæmper videre.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Astrid Schjødt Pedersen

medlem af DLF's hovedstyrelse

Powered by Labrador CMS