Fornuften sagde ja til forliget

Aage Carlsen fra Svend Gønge-skolen er i tvivl om, hvorvidt det var rigtigt at sige ja til kommunens tilbud

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Aage Carlsen føler nok, at han kan gå ned gennem hovedgaden i Vordingborg med hovedet højt hævet. Derimod synes han ikke, han har fået den æresoprejsning, han fortjener, selv om kommunen i sidste uge trak den varslede fyring af ham tilbage.

I stedet tilbød Vordingborg Kommune den nu tidligere lærer og tillidsmand fra Svend Gønge-skolen i Lundby et indbringende forlig til en værdi af 1,2 millioner kroner, mod at han selv sagde sit job op. Når Aage Carlsen valgte at sige ja til forliget, skyldes det hans sunde fornuft.

'Den siger mig, at det var den eneste vej ud af konflikten. Men jeg sagde kun ja, fordi DLF godkendte forliget, og fordi kommunen ikke har købt min tavshed. Det er vigtigt for mig at kunne tale frit, for der har været en masse avisskriverier og rygtedannelser om min person', siger Aage Carlsen.

Men ét er, hvad den sunde fornuft siger. Noget andet er, hvordan Aage Carlsen har det inderst inde.

'Nede i maven er jeg ikke sikker på, at jeg har taget den rigtige beslutning. Jeg bryder mig ikke om at give op, og jeg er nervøs for, at kommunen glemmer, at hele sagen begyndte på grund af et dårligt psykisk arbejdsmiljø på Svend Gønge-skolen. Det har kommunen endnu ikke gjort noget for at forbedre. Derfor er det grotesk, at borgmesteren nu tror, at tilliden til lærerne er genoprettet', siger Aage Carlsen.

Som en konsekvens af forliget måtte han forrige mandag nedlægge sit hverv som tillids- og sikkerhedsrepræsentant både på skolen og på kommunalt plan.

'Hvis jeg skulle have fortsat til den bitre ende, skulle jeg i et halvt år have holdt mig på en knivsæg, hvor jeg skulle vende hvert eneste ord, inden jeg sagde noget, for ikke at blive indberettet'.

Hvor skarp knivsæggen var, fandt han ud af, da han hørte fra en forælder, at hans elever i 7. klasse konsekvent gik deres vej, hver gang hans vikar kom ind i klassen. Aage Carlsen besluttede at tale med eleverne, vel vidende at han kun måtte komme på skolen som tillidsmand.

'Jeg sagde til dem, at nu havde de markeret sig, og at de fremover måtte følge vikarens undervisning. Så gik jeg. Det fik jeg en indberetning for. Alt ville være blevet brugt imod mig, og jeg må blankt erkende, at det havde jeg ikke holdt til i længden'.

Fyring på stedet

Aage Carlsen vidste, at der ikke lå nogen papirer i hans sagsmappe, da han blev fritaget for tjeneste som lærer. Derfor blev han dybt rystet, da han pludselig fik udleveret en A4-mappe stopfyldt med udtalelser, som kommunen havde indhentet til lejligheden fra tidligere ledere og en pensioneret sekretær fra Svend Gønge-skolen.

'Udtalelserne kommer fra mennesker, som jeg har talt med, når jeg har mødt dem på gaden, og som jeg troede, jeg havde et godt forhold til. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at kommunen overhovedet ville gribe til den mulighed. Jeg oplevede det som en fyring på stedet, da jeg fik papirerne udleveret'.

Aage Carlsen undrer sig ikke mindst over, at to af lederne skrev flotte anbefalinger til ham, da han for nogle år siden søgte andet arbejde. Den ene omtaler ham som en dygtig lærer, der er vellidt blandt alle 35 kolleger. Den anden priser hans samarbejde med de store elever. I deres udtalelser til kommunen i forbindelse med fyringssagen skriver de nøjagtig det modsatte.

Det har ikke gjort sagen bedre, at den ene udtalelse kommer fra én, som er gift med den leder, der nu er konstitueret skoleleder på Svend Gønge-skolen, og som Aage Carlsen har skullet forhandle ny arbejdstidsaftale med.

'Jeg har svært ved at have tillid til, at en leder kan være neutral over for mig, når han er gift med én, der har udtalt sig om mig på den måde. Derfor blev min sidste tid på skolen utrolig ubehagelig'.

Ingen bitter mand

Det sværeste for Aage Carlsen er, at han er blevet fjernet fra sine elever i 7. klasse, som han har været delt klasselærer for i alle årene. Men han er også ked af, at han er blevet fremstillet som en genstridig kværulant.

'Det er ikke sådan, jeg kender mig selv. Jeg ved, at jeg er vedholdende, og at jeg ikke er så let at skræmme, for jeg går ikke på kompromis med hverken arbejdsmiljøloven eller aftaler, der er truffet på centralt hold. Men jeg ender ikke som en gammel bitter mand, der skriver sure læserbreve om kommunen i avisen. Derimod stiller jeg gerne min viden om arbejdsmiljøet i Vordingborg Kommune til rådighed for lærerkredsen', siger Aage Carlsen.

På intet tidspunkt i forløbet har han overvejet selv at sige op og finde sig et andet arbejde. Men forliget har været en lettelse for ham, og nu er tanken ham ikke fremmed.

'Så snart jeg kommer ud på den anden side af kommunegrænsen, tror jeg godt, at folk vil bruge mig. De kan godt se, at jeg ikke har fået en retfærdig behandling af Vordingborg Kommune', siger Aage Carlsen.

Henrik Stanek er freelancejournalist

Tillidsmand skuffet

Anders Fogtmann trækker sig som tillidsmand for lærerne på Marienberg Skole i Vordingborg i protest mod det forlig, som Danmarks Lærerforening har indgået for Aage Carlsen.

'Det kan godt være, at jeg havde gjort som Aage Carlsen for at slippe for mere kævl. Men med forliget sender DLF et signal om, at vi tillidsfolk skal opføre os ordentligt over for kommunen. Ellers risikerer vi at komme i samme situation som Aage Carlsen', siger Anders Fogtmann.

Han mener, at Danmarks Lærerforening fra starten satte målet alt for lavt.

'DLF skulle være gået efter at få Aage Carlsen genindsat i sit job. Men reelt har målet været at få Vordingborg Kommune til at betale en sum penge, som den så kunne slippe af med en besværlig tillidsmand for. Konsekvensen er, at det bliver meget svært at få unge lærere til at gå ind i tillidsarbejdet. De har ikke 33 års erfaring med dertil hørende pension at falde tilbage på, så de vil stå rigtigt skidt, hvis de bliver truet af fyring'.