Færre fagkonsulenter

Fagkonsulenter rammes kun halvt så hårdt af nedskæringer som varslet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Otte måneder efter at der endelig blev ansat fagkonsulenter til alle folkeskolens fag, sidder de nyansatte konsulenter derhjemme med et brev om, at de ikke skal fortsætte efter sommerferien. Det er blandt andre konsulenterne i håndarbejde, historie, samfundsfag, fransk/latin og undervisning af tosprogede, der har fået den besked, mens konsulenterne i engelsk og matematik har fået brev om, at deres konsulenttid bliver skåret ned.

'Da vi sendte de breve, troede vi, at vi skulle reducere med 22 procent. Den beslutning er nu blevet ændret for fagkonsulenternes vedkommende til en besparelse på ti procent. Begrundelsen for denne skævdeling er, at vi skal holde fast i den faglige styrkelse', siger styrelseschef i Uddannelsesstyrelsen Ivan Sørensen.

Det får som konsekvens, at andre dele af ministeriet skal bære en endnu større del af den generelle nedskæring på 22 procent af lønsummen over fire år, som ligger i den nye finanslov. De første godt 30 medarbejdere fik deres afskedigelsesvarsel i sidste uge.

Ivan Sørensen kan ikke på nuværende tidspunkt svare på, hvor mange af de konsulenter, der har fået besked om, at de får deres ansættelse forlænget, alligevel vil fortsætte efter sommerferien.

Tab for sprogene

Folkeskolen har talt med en række af fagkonsulenterne, blandt andre Anne-Marie Schæffer, der er konsulent for engelsk og har fået brev om, at hun kan fortsætte med tre dage om ugen i næste skoleår, hvorefter hendes ansættelse vil blive skåret ned til to dage om ugen.

'Det er et stort tab for sprogene samlet set, og der bliver meget at lave, ikke mindst hvis engelsk nu skal begynde i 3. klasse. Det vil betyde, at der skal bruges væsentligt flere engelsklærere og dermed sikkert mange uden linjefag', siger hun.

Også matematikkonsulent Karsten Enggaard har fået brev om, at han næste år kun skal være konsulent tre dage mod nu fire dage.

'Jeg har skrevet et brev til direktør for grundskoleområdet Kim Mørch Jacobsen og bedt om at få at vide, hvordan jeg fremover skal prioritere mine arbejdsopgaver. Jeg får mange opringninger og mails fra lærere og skoleledere, der har spørgsmål - skal jeg lade være med at tage telefonen eller besvare mine mails?'