Blog
0   7

Schastlivogo rozhdestva

Abonner på nyt om Folkeskolens religionsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Glædelig jul står der i overskriften - på russisk. I dag er det endelig jul i den del af verden, der fejrer jul på Hellig Trekongers dag. Men hvordan fejrer man egentlig Helligtrekonger i dag?

I vor del af verden følger vi den gregorianske kalender. Den er 13 dage forud for den julianske kalender, hvorfor vores jul er overstået, hvor den først starter i ex Rusland i dag. På samme måde slutter julen først 19. januar i Rusland – dagen for Jesu dåb i Jordanfloden. 

Julens afslutning 

Traditionelt set slutter julen også først nu i Danmark. Det er i dag, man tager julepynten ned og afslutter julen. Nogle bager også den traditionelle Helligtrekongers kage. Heri puttes en tørret bønne. Den der får bønnen, bliver konge for en dag og må bestemme over de andre. 

Der er også tradition for at tænde helligtrekongerslyset. Det trearmede lys har en lille smule krudt støbt ind i stammen. På denne måde afsluttes julen med et lille smæld. 

Artiklen fortsætter under banneret

Helligtrekongersvandring 

I Fredericia har man taget den gamle tradition med Helligtrekongersvandring op. Man samles til salmesang og går herefter i fakkeltog gennem byen. I Sydeuropa er vandringen mest for børn. Her banker man på dørene og får slik. Man skriver med kridt bogstaverne C M og B på dørene. Det er forbogstaverne for de tre konger Casper, Melchior og Balthazar. På latin kan de også står for Christus Mansionem Benedicat, som betyder Kristus velsigne dette hus. 

Helligtrekonger i skolen 

Hvorfor overhovedet beskæftige sig med Helligtrekonger i dag? I skolesammenhæng kan vi tale om den tid, det tog fra Jesu fødsel til de hellige tre konger kom. Mange børn har en fornemmelse af, at de kom umiddelbart efter fødslen. Vi kan tale om de forskelle, der er rundt om i verden i forhold til traditioner. 

Da jeg gravede lidt i Helligtrekongerstraditionerne, læste jeg også, at det er i dag, man skal spise de sidste julesmåkager. En god anledning til at fravige en anden januartradition – slankekuren. 

Glædelig Helligtrekonger 

 

(billede fra folkekirken.dk)


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.006 andre er allerede tilmeldt