Debat

Facitlisten stemmer ikke

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg kan sådan set godt forstå, at vi lønnes med 65 timer for en uges lejrskole, for det blev den 'demarkationslinje', som opstod under sidste overenskomstforhandling, hvor de to parter hver fra sin side gav sig så meget, de kunne.

Men min forståelse ophører, hvis det betyder, at jeg skal være uafbrudt på job fra mandag morgen til fredag eftermiddag med følgelig en samlet arbejdstid på lidt over 100 timer.

Lad os være imødekommende og sige, at vi har fri de seks timer, hvor vi (forhåbentlig) sover, så vil det måske være urimeligt at forvente løn for den tid.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Men så er der alligevel fire timer i døgnet, hvor arbejdsgiveren og formodentlig også elevernes forældre forventer tilstedeværelse og engagement af mig.

Min lokale kreds har forsøgt at imødekomme lærerne ved at foreslå min ansættelseskommune en forbedret og rimelig afregning, men det var der absolut ikke lydhørhed for.

At det arbejdsretsligt er i orden kun at lønne for en del af tiden, hersker der nok ikke tvivl om, men spørgsmålet om, hvem der råder over de resterende timer, hvor jeg ikke bliver lønnet, har jeg endnu ikke fået klarhed over.

Vivi Holm

Ramsø

Svar

Du har ret i, at aftalen er udtryk for, hvad der kunne opnås ved den centrale forhandling. Den centrale aftale om lejrskoler er en tilbagefaldsregel, der træder i kraft, hvis kreds og kommune ikke kan nå til enighed om en anden aftale. Efter den centrale aftale afregnes lærerne med 14 timer i døgnet - fra en halv time før afgang til syv timer efter hjemkomst. Samtidig ydes et tillæg på cirka 130 kroner per hverdag og cirka 280 kroner per dag i weekend. Det betyder ganske rigtigt, at en lejrskole med afgang mandag klokken 8.00 og hjemkomst fredag klokken 16.00 afregnes med 65 timer. Reelt er læreren af sted i 104 timer inklusive de fire nætter.

Afregningen er at betragte som en slags akkord, der dækker den opgave at tage på lejrskole med en klasse inden for det fastsatte tidspunkt. Det betyder, at du ikke kan gøre dit ansvar for løsningen af opgaven op i betalte/ikke-betalte timer, men det betyder også, at lærerne på en lejrskole, under hensyn til at opgaven varetages forsvarligt, kan aftale en vagtplan, så der sikres lærerne reel fritid under lejrskolen.

Yvonne Hindsberg

kontorchef i DLF's faglige kontor

Powered by Labrador CMS