Debat

Nej til reallønsfald

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Aftalte generelle lønstigninger på kun 4,43 procent plus 1,12 fra reguleringsordningen over de næste tre år vil ikke modsvare inflationen.

Forhandlerne hævder, at der forventes en inflation på kun 5,51 procent. Dette tal stammer imidlertid fra november sidste år og er allerede forældet. Dengang forventede man en inflation i indeværende år på kun 1,6 procent. Tallene fra de tre første måneder viser imidlertid en årlig inflation på 2,4. Med udsigt til fortsat vækst i økonomien og stigende oliepriser tyder alt på en stigende inflation.

Gennemføres mæglingsforslaget, vil mange ansatte i amter og kommuner komme til at opleve et fald i reallønnen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

De ansatte i amter og kommuner har endnu en gang oplevet et lønefterslæb i forhold til ansatte i det private. I stedet for at udmønte dette efterslæb i generelle lønstigninger reserveres en stor del til lokale forhandlinger. Vi skal altså forhandle om de samme penge en gang til. Den enkelte kommune er ikke forpligtet til at bruge pengene, og indtil der eventuelt er indgået aftaler, beholder amter og kommuner reelt vores lønkroner. Derfor er det uacceptabelt for alle ansatte, at der på forhånd reserveres midler til Ny Løn.

Mæglingsforslaget betyder reelt, at den gamle overenskomst forlænges med et år. Det eneste nye, der udmøntes 1. april, er en lønstigning på 0,03 procent. Lønstigningen på 0,03 svarer til en lønstigning på 50 til 90 kroner om året! Dette helt urimelige resultat begrundes med de stramninger, som regeringen har pålagt kommunerne. Af samme grund er den ramme, der ligger i mæglingsforslaget, lavere end den ramme, som finansministeren accepterede på statens område.

Vi vil ikke acceptere, at det er de ansatte i amter og kommuner, der alene skal betale for de økonomiske stramninger.

På den baggrund opfordrer lærernes tillidsrepræsentanter på folkeskolerne i Sønderjyllands Amt alle ansatte i amter og kommuner til at stemme nej til mæglingsforslaget.

På vegne af tillidsrepræsentanterne i Sønderjylland:

Bent Hansen

amtskredsformand Sønderjyllands Amt