Debat

Grænse overskredet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Folkeskolens leder i nummer 7, side 3, har man efter min mening klart overskredet grænsen for ordentlig og objektiv journalistik. Det er uanstændigt, at operationspatienter og gamle medborgere med behov for hjemmehjælp bliver belært om, at de tilgodeses på bekostning af aidsramte børn i Malawi, kasteløse i Indien, voldsramte kvinder og børn i Zambia, jordløse landarbejdere i Honduras samt Cambodjas hjemvendte flygtninge, som ikke kan få fjernet landminer. 'Et kvarters ekstra hjemmehjælp' er formentlig grebet ud af luften, men det er under alle omstændigheder udtryk for et menneskesyn, som jeg må tage kraftigt afstand fra. Det burde være synligt for enhver, at en del syge og gamle har et udækket behov for mere hjemmehjælp, og jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at flere penge til hjemmehjælp nok skal blive brugt fornuftigt.

Det forekommer mig i øvrigt, at den arrogante henvisning til Søren Krarups bemærkning om, at lukningen af Dansk Center for Menneskerettigheder er 'et nederlag for den elitære kulturradikalismes humanistiske, selvretfærdige og selvforgudede personer', falder tilbage på - og kunne være skrevet om - lederskribenten, som kalder sig -th.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

I nummer 10 fortsætter samme skribent så det ideologiske felttog mod Dansk Folkeparti - denne gang skal Pia Kjærsgaard have et par ord med på vejen - samtidig med at -th forsøger at tolke og forklare udenrigsministerens handlemåde - endnu en gang vedrørende emner uden relevans for lærerens faglige hverdag.

Som medlem af foreningen vil jeg derfor gerne vide, om -th taler på vegne af Danmarks Lærerforening, eller - hvis det ikke er tilfældet - om foreningen virkelig accepterer, at vedkommende lufter sine egne politiske og ideologiske holdninger. Af læserne kan det kun blive opfattet som foreningens officielle holdning, og det finder jeg ganske uacceptabelt.

Radio- og fjernsynsudsendelser kan man jo lukke for ved et tryk på en knap, og avisen kan afbestilles, hvis man føler, at for mange journalister bliver angrebet af en omsiggribende mangel på objektivitet, men det er noget andet med medlemskab af en fagforening, og det forpligter.

Det må være foreningens opgave at varetage lærernes løn-, arbejds- og pensionsforhold i den danske folkeskole, og det gør man altså ikke ved politisk og irrelevant polemik samt nedladende bemærkninger om syge og ældre. En del af foreningens medlemmer hører også til denne gruppe, og det turde være hævet over enhver tvivl, at medlemmer af Danmarks Lærerforening også stemmer på et af regeringspartierne eller Dansk Folkeparti. Til dem, der ikke gør det, kan jeg kun sige: Næste gang er det måske jeres parti, der lægges for had under overskriften 'Menneskerettigheder'.

Kære Anni Herfort. Efter cirka 47 års medlemskab er jeg naturligvis spændt på at læse dit svar, for jeg kan og vil ikke skjule, at jeg er meget oprørt over de forhold, som jeg med disse linjer har redegjort for. Jeg ved ikke, hvem -th er. Det kunne jo være bladets chefredaktør, og hvis det forholder sig sådan, gør det sandelig ikke sagen bedre, men lederskribenten kunne jo passende underskrive sig med sit fulde navn.

Ove Bork Nielsen

Herlev

Svar fra formanden

Du rejser en række kritiske spørgsmål og kommer med nogle kommentarer om to ledere i Folkeskolen.

Danmarks Lærerforening er uafhængig af de politiske partier. Det betyder, at vi som organisation kan lytte til, kritisere ogsamarbejde med alle partier. Vi har ingen forhåndsbindinger, men tager konkret stilling fra sag til sag.

Det samme gælder Folkeskolens ledende artikler. Men med den vigtige tilføjelse, at de fremførte synspunkter i lederne er bladets og ikke Danmarks Lærerforenings.

Det fremgår af foreningens princip- og arbejdsprogram, som er vedtaget af kongressen. Den findes på DLF's hjemmeside www.dlf.org

Og det fremgår også på bladets hjemmeside www.folkeskolen.dk

Her står der: 'Det er chefredaktøren, der har det fulde ansvar for både artikler og ledere. Lederne udtrykker bladets - og altså ikke nødvendigvis Danmarks Lærerforenings - synspunkter'.

Det er i øvrigt en følge af medieansvarsloven, at det er den ansvarshavende redaktør, der har det fulde ansvar for bladets indhold. Men netop fordi der af og til er læsere, der har sagt, at de var usikre på, om den ledende artikel udtrykker bladets eller organisationens holdning, har redaktøren nu for nogle uger siden ændret kolofonteksten (på tredjesidste side), så det hver uge klart fremgår, at lederen ikke nødvendigvis udtrykker Danmarks Lærerforenings politik.

Signaturen -th er, som du er inde på, chefredaktørens. Det er journalistisk tradition, at man underskriver sig med mærke. Det gør alle Folkeskolens medarbejdere fra tid til anden. Hver enkelt persons mærke kan læses på www.folkeskolen.dk, og Thorkild Thejsen har anvendt mærket -th siden 1983, da han blev ansat som journalist ved bladet.

Den øvrige del af din kritik har jeg forelagt redaktøren, så han selv kan svare.

Anni Herfortformand for DLF

Svar fra redaktøren

Jeg har på ingen måde ønsket at tale nedsættende om operationspatienter eller ældre medborgere. Mit synspunkt var og er, at det er grotesk, at Danmark - som et af verdens rigeste lande - vælger at lappe lidt på sundheds- og pensionistområdet ved at fjerne penge fra ulandsprojekter.

- Det nævnte minuttal har jeg fundet frem til ved at tale med økonomisagkyndige på det kommunale område.

- Samtlige de persongrupper, der rammes ved nedskæringerne i ulandsbistanden, er konkrete eksempler, som er hentet fra Folkekirkens Nødhjælps bistandsprogram, som må stoppe eller voldsomt indskrænke arbejdet over for de pågældende grupper.

- Søren Krarups ord er direkte citat. Jeg skulle såmænd ikke blive overrasket, hvis Krarup mener, at karakteristikken også omfatter min ringhed.

- Jeg fører ikke felttog mod Dansk Folkeparti. Jeg har både omtalt og rost partiets indsats mod de værste nedskæringer på uddannelsesområdet. Men jeg er særdeles kritisk over for partiets politik, når det gælder menneskerettigheder.

Dertil kan føjes, at alle, der bliver kritiseret på lederplads, får en kopi af lederen, flere dage før bladet udkommer - med tilbud om at svare i det næste nummer. Det samme gælder i øvrigt for debatsiderne, så Pia Kjærsgaard og andre har de bedste muligheder for at argumentere imod i Folkeskolen, så læserne selv kan danne deres egen mening.

Thorkild Thejsen

chefredaktør

Powered by Labrador CMS