Pludselig sagde de op

To nyuddannede lærere havde fået, hvad de ville have, men tog alligevel deres gode tøj og gik

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er en turbulent historie. To nyuddannede lærere proklamerede i sommer offentligt, at de - i modsætning til mange andre nyansatte - var glade for deres arbejde i folkeskolen. Omkring påske udbasunerede de - igen offentligt - at de i frustration havde sagt op og åbnede egen privatskole.

Heidi Andersen og Sascha Christensen havde ellers fået det, som de ville have det. En velvillig ledelse og fleksible kolleger på Havremarkens Skole på Nørrebro i København havde gjort det muligt for dem at gå i team sammen om en 3. og 4. klasse, så de kunne gennemføre det undervisningssyn, som de havde med sig fra seminariet.

De anbefalede andre nyuddannede kolleger at gøre det samme i stedet for at flygte fra faget, sagde de til Folkeskolens læsere i august.

Få uger senere sagde de op.

'Vi syntes en kort overgang, at det fungerede, og var nok noget euforiske', siger Heidi Andersen. 'Det viste sig så bare at være en illusion'.

I havde fået det, som I ville have det. Hvad skete der?

'Det er lag på lag. Så vedtager man, at så må børnene ikke surfe på nettet og finde alle mulige pornografiske ting, og så bliver de alligevel lukket ind i frikvartererne, og så skal man stå der, når man er gårdvagt, og spille bussemand og sige kom nu ud. Jamen, han sagde, at vi gerne måtte'.

'De der daglige ting. Børn, som ikke bliver irettesat, selv om der er sådan nogle små bander, der er efter nogle andre. Det bliver for meget til sidst - at der ikke kan være en fælles ånd. Folk rejser sig op ti minutter over 12, selv om timen begynder klokken 12. Sådan noget kan jeg bare ikke arbejde med'.

De tog 12 elever med

Men Heidi Andersen og Sascha Christensen sagde ikke bare op. De tog 12 af deres mest resursestærke elever med sig rundt om hjørnet, hvor de oprettede en privatskole, Byskolen, i en toværelses lejlighed.

De havde holdt møder om lilleskoleprojektet med forældrene uden at underrette ledelsen på Havremarkens Skole.

'Jeg mener, der er et etisk problem i det', siger Jan Andreasen, der sidder i Havremarkens bestyrelse.

Heidi: 'Vi vidste ikke, at lærere ikke må mødes privat med forældre. Det fik vi først senere at vide af vores fagforening'.

De forældre, der var blevet på Havremarkens Skole, tænkte: hvad sker der nu?

'Da Heidi og Sascha præsenterede deres privatskoleprojekt, gik den ene af klassens enlige mødre grædende ud af lokalet', siger Jan Andreasen, der er far til en af de elever, der blev på Havremarkens Skole.

'Heidi og Sascha lavede jo god undervisning, og vi kunne ikke overskue, hvad der nu ville ske. Skulle børnene spises af med løse vikarer resten af skoleåret?'

Havremarkens Skole ligger i et socialt blandingskvarter. 35 procent af eleverne er tosprogede, der er elever fra socialt belastede familier samt børn af studerende og veluddannede. Den sociale blanding gør skolen eftertragtet i et bykvarter, hvor op mod 40 procent af eleverne går på privatskole.

'Heidi og Sascha er visionære folkeskolelærere. Hvis vi nu havde været tilbage i 70'erne, så havde der været en social bevidsthed også. Det kan jeg ikke få øje på her', siger Jan Andreasen, der selv er gymnasielærer.

'De børn, der er sivet med over i Byskolen, er alle sammen børn, der er fra hjem, som er engageret på en eller anden måde. Så står man tilbage nu. Det er en dårlig tendens, når vi ser, at de resursestærke bare forlader skuden'.

Byskolen mangler imidlertid indtægter. De 12 elever giver Heidi en månedsløn på 16.000 kroner, og til maj ophører Sascha Christensens ydelse fra Københavns Kommune til barselsorlov. De fratrådte deres stillinger på Havremarkens Skole, da Sascha Christensen gik på barsel i november.

Omkring påske gik Heidi så til medierne og fortalte om Byskolen med et progressivt læringssyn i en lånt toværelses lejlighed. Historien rullede fra Nørrebro Avis til Jyllands-Posten, Politiken og tv.

'Jeg gik til medierne, men forsøgte at undgå at sige noget dårligt om Havremarkens Skole', siger Heidi Andersen.

Det lykkedes ikke særlig godt, mener Jan Andreasen. Skolen havde skaffet to nye lærere, som forældrene til 3. og 4. klasse er glade for, men nu blusser uroen op igen.

'Heidi har lov til at promovere sin skole, men vi bryder os ikke om, at hun langer ud efter Havremarken, og det har hun desværre gjort i adskillige interview', siger Jan Andreasen.

'Det skader skolens renommé. Jeg har fire børn, og jeg ved, at folk, når deres børn nærmer sig den skolemodne alder, står rundt omkring i børnehaver og på legepladser og snakker sammen om, hvor de skal sende deres børn hen'.

Læs interviewet med Heidi Andersen og Sascha Christensen i Folkeskolen nummer 32/2001