Skole- og pausetid til amtslærerne

Det faste tillæg for lærerne ved de amtslige skoler stiger med godt 2.000 kroner

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På ét område blev der forhandlet arbejdstid ved overenskomstforhandlingerne. Lærerne ved de amtslige skoler har fået justeret deres arbejdstidsaftale, så den ligger tættere op ad den fra primærkommunerne.

I 1999, da forligsmanden satte den individuelle tid til 375 timer, beholdt amtslærerne de 400 timer fra det oprindelige overenskomstforlig. Nu må også amtslærerne ned på 375 timer til individuel forberedelse - til gengæld stiger tiden til fælles forberedelse fra 80 til 110 timer i snit per lærer. På skolen skal tillidsrepræsentant og leder blive enige om fordelingen af timerne. Kan de ikke blive enige, gælder en tilbagefaldsregel, som siger, at ledelsen fordeler en pulje på 80 timer per lærer til fælles forberedelse, så hver lærer får mindst 50 timer. De resterende 30 timer per lærer fordeles som ekstra individuel tid til lærere med mere end 530 undervisningstimer om året.

Også på amtsskolerne hedder den tid, der ikke er individuel, nu 'skoletid'. Og amtslærerne har fået et afsnit i deres arbejdstidsaftale, hvoraf det fremgår, at også lærere har brug for 'en pause til personlige formål'.

I den nuværende overenskomst er der en grænse for antallet af undervisningstimer på 680 timer per lærer om året. Fremover er der aftalt, at man godt må overskride den grænse, men det koster 106,15 kroner per time (mod godt 76 kroner i dag). Dog må man ikke planlægge med mere end 720 undervisningstimer årligt, medmindre der lokalt er indgået en aftale om det. For børnehaveklasseledere er grænsen fortsat 800 timer.

Der er også fundet en model for aldersreduktion på amtsskolerne. Lærere, der har passeret de 60, får noget ekstra tid til sig selv, på den måde at hver 60 minutters undervisning i henhold til det udvidede undervisningsbegreb 'tæller' som 83 minutter i arbejdstidsopgørelsen. For børnehaveklasseledere er tallet 78 minutter.

Sidst, men absolut ikke mindst, stiger de faste tillæg til både lærere og børnehaveklasseledere med 2.123 kroner og 13 øre, som kommer oven i de generelle lønstigninger. Det amtslige område er desuden omfattet af de aftaler, der er indgået med Kommunernes Landsforening om blandt andet pension, feriefridage, kvalifikationsløn for Pædagogisk Diplomuddannelse og tillæg til ledere.

Powered by Labrador CMS