Feriefridagene bliver kortere

Lærerne får to ekstra feriefridage, som enten skal nedsætte årsnormen eller udbetales

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne skal op på fem feriefridage, som de ansatte har det på det private arbejdsmarked. Det er der lagt op til i mæglingsforslaget til overenskomsten.

Lærerne, børnehaveklasselederne og andre grupper får dog ikke mulighed for at holde hele feriefridage på skoledage. De skal vælge enten at sætte antallet af årlige timer på skolen ned eller få feriefridagene udbetalt. Desuden bliver den enkelte feriefridag en smule kortere end tidligere.

Ved overenskomsten i 1999 fik lærerne tre feriefridage. Dengang blev det aftalt, at en feriefridag kunne nedsætte årsnormen med 7,4 timer. Nedsættelsen af arbejdstiden skulle kun trækkes fra skoletiden, og der blev derfor ikke trukket i den individuelle tid.

Men ved overenskomstforhandlingerne i år argumenterede arbejdsgiverne for, at lærerne også arbejdede, når de forberedte sig. Feriefridagene bliver stadig kun trukket fra skoletiden, til gengæld bliver dagene kun beregnet til 6,8 timer per dag, hvis læreren vælger at afvikle timerne i stedet for at få udbetalt pengene.

Vælger de at få udbetalt pengene, bliver en feriefridag beregnet til 0,5 procent af årslønnen. Det svarer til 7,4 timer per feriefridag.

Der findes lokalaftaler rundt om i landet, der gør det muligt for lærerne at tage feriefridagene på skoledage. Det er stadig muligt at indgå sådanne aftaler.

Forslaget til overenskomsten åbner også op for en mulighed for, at en lærer i forbindelse med skoleårets planlægning kan ønske at overføre den femte ferieuge til det følgende ferieår. Hvis lærerne ønsker at gøre det, skal det aftales med skoleinspektøren, hvornår ugen skal lægges.