Debat

Grønlands børn er det hele værd

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Endnu en gang bedrøves jeg over, at en ung, formentlig idealistisk lærer skriver i Folkeskolen nummer 10, at hans grønlandsophold har været en skuffelse.

Jeg læser og bliver mere og mere ked af, at det, der kunne have været en oplevelse for livet, nu bliver inspiration til et trist læserbrev.

Men hvor er de, der dagligt sender en venlig tanke til den 4. klasse eller 1. klasse, som de overtog, da de den første skoledag stod hjælpeløse i Aasiaat, Nanortalik eller Ammassivik og så på de små sorthårede, smilende børn, som skulle lære dansk?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Disse børn, der greb jer om hjertet, og som lærte jer mere om dagliglivets glæder og sorger og om børneliv end alle de bøger om pædagogik og psykologi, der blev læst på seminariet. Kære venner, lad ikke den unge mand være eneste eksponent for et lærerliv i Grønland.

Han skriver: 'jeg oplevede en fundamentalt anderledes kultur end den, jeg havde (for)ventet' og 'jeg var så uheldig at blive dansklærer i en 4. klasse. Uheldig på den måde, at det var elevernes første møde med en dansk lærer'.

Jamen, ved seminarieuddannede lærere ikke, at Grønland er en anden verden? Et andet sprog, en anden kultur, en anden historie, en anden tradition.

Der er mange problemer i Grønland, og de ser ud til at skygge for alt det, der ikke er problemfyldt, det, der er det hele værd ved at arbejde i Grønland: Det er ikke kun den uforglemmelige natur, fangsten, lystfiskeriet, midnatssolen, mørketiden, den altid velforsynede butik, nej, Grønlands børn er det hele værd! De er lige så drilagtige, lige så småfrække, lige så ivrige efter at spille - særlig den nye danske lærer - et puds som alle andre børn.

Men lad være med at søge derop, hvis du forventer, at lærerarbejdet skal være som i en idyllisk dansk landkommune. Så bliv hjemme.

Men hvis du vil op til en anden verden med ganske almindelige, dejlige børn, der ikke forstår dansk, men som forhåbentlig får lært det til nyttebrug, så rejs derop og bliv der i mindst tre år, og jeg er sikker på, at du vil glæde dig over dit Grønland og dine skoleerfaringer resten af livet.

Forkortet af redaktionen

Peter Jacobsen

Bindslev