Debat

Uanstændige pensionsforhold

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Folkeskolen nummer 3 havde jeg et indlæg omhandlende 'Pensionsskandalen' (de overenskomstansattes pensioner).

Ingen vil åbenbart tage ansvar for eller røre ved denne betændte sag. Alle vasker hænder. Her tænker jeg specielt på formanden i DLF, som ydermere er bestyrelsesformand i Lærernes Pension.

Men andre er naturligvis også dybt involverede. Det gælder i særlig grad Martin Rømer, som varmt anbefalede kommunaliseringen i starten af 90'erne, den daværende hovedstyrelse og så flertallet af kredsstyrelserne. Enten er I dybt korrumperede, eller også har I 'for lidt mellem ørerne' - for hvordan kunne I ellers anbefale og godkende de pensionsbetingelser, som i dag betyder, at jeg og mange andre medlemmer må gå på pension med uartige 60.000 kroner om året. Og det er vel at mærke i år 2006. Det er simpelthen for uanstændigt og helt uacceptabelt. Der må - for nu at sige det mildt - være mange, som har røde ører - og en ualmindelig dårlig smag i munden.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Når man er formand for en relativt veluddannet forening, som i hvert tilfælde udadtil ønsker at fremstå troværdig, ansvarlig og respektabel, bør man i det mindste kunne forvente et vist format og en vis intelligens. I dit 'svar' på mit indlæg tager du jo slet ikke stilling til mine spørgsmål. Hverken konkret eller moralsk.

Hvis man som forening har 'fine' vedtægter og princip- og arbejdsprogrammer, bør man som minimum forlange, at man bare er tilnærmelsesvis i nærheden af formål og hensigter. Der er særlig tre afsnit, som i den grad springer i øjnene.

Det første. . . at varetage medlemmernes økonomiske interesser. . . og her menes formodentlig lønnen. Men den taler jo sit eget elendige sprog. Det andet. . . at sikre en høj levestandard i pensionstilværelsen. . . Jeg hører og læser om utallige tjenestemænd, som beklager sig over deres pensioner (130.000-180.000) - vores 60.000-80.000 årligt. Er det nu vores eller deres levestandard, der er høj? Og det tredje. . . at styrke sammenholdet. Hvordan i alverden vil du styrke noget som helst sammenhold i en forening, som i den grad, uden nogen form for respekt, tilsidesætter og anser et anseeligt antal medlemmer som halvt så meget værd som resten? Vi udfører fuldstændig samme kvalificerede arbejde, men får kun halvpension. Hvor skamløs kan man tillade sig at være?

Og når jeg i mit indlæg mere eller mindre tillader mig at inddrage bladets redaktør, hænger det jo sammen med, at 'pressen' i almindelighed, og som en selvfølge, tager sig af 'betændte sager' i et demokrati. Også selv om det er på de indre linjer.

Hvis redaktøren ikke synes, at sagen er betændt eller værdig nok, har han sikkert sine grunde hertil. Prøv selv og gæt, om jeg får respons.

Jeg er utroligt glad for mit job som lærer i folkeskolen. Og faktisk også lidt stolt. Jeg nyder megen respekt og tillid hos både forældre og elever. Det ville være skønt at nyde samme af DLF.

Ove Hansen

Rødovre

Svar

Kongressens prioritering af pension er mit pejlemærke i overenskomstforhandlingerne. Målet er at forhøje indbetalingerne til de overenskomstansattes pension markant. Ved de nuværende overenskomstforhandlinger var der afsat puljer, der ville gøre det muligt at forhøje overenskomstpensionen. Men forhandlingerne brødsom bekendt sammen på grund af uenighed om forlodsfinansiering.

Jeg vil selvfølgelig kæmpe videre for en forhøjelse af de overenskomstansattes pension i Forligsinstitutionen.

I Lærernes Pension er vi meget opmærksomme på, at de indbetalte penge anbringes så godt som muligt, så pensionen kan blive så god som mulig. Jeg må dog gøre opmærksom på, at det Folketing, der er valgt, flere gange har fastsat og forhøjet afgifter af pensionsopsparingen.

Lad mig afslutningsvis appellere til et anstændigt debatniveau. Jeg, hovedstyrelsen og kredsstyrelserne er valgt til at varetage medlemmernes interesser. Det forvalter vi, så godt vi kan. Det er muligt, at du er uenig i vores måde at arbejde på. Og det er altid frugtbart med en debat om det. Men det er ikke rimeligt at kalde os korrumperede med for lidt mellem ørerne. Stop den verbale mudderkastning.

Anni Herfort

formand for DLF