Ekstra løn til nye lærere

Thisted Kommune har besluttet at ansætte nye lærere fra 1. juli i stedet for 1. august

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Thisted Kommune har gennemført et stort lærerprojekt, hvor den blandt andet har indsamlet informationer fra 30 nye lærere, der blev ansat sidste år. På den baggrund har kommunen høstet erfaringer, som den vil bygge videre på i arbejdet med at forbedre forholdene for nye lærere.

Det betyder, at der afsættes penge til at give de nyuddannede lærere, der skal ansættes, løn fra 1. juli i stedet for 1. august.

'De erfaringer, vi har, peger på, at de unge har brug for ro og opbakning fra ledelse og kolleger. Desuden har de meget svært ved at udarbejde årsplaner og tilrettelægge skoleåret, hvilket jo er meget logisk, når de ikke har prøvet det før. Og så siger al erfaring, at jo tættere hjælpen kan komme på skolerne, jo bedre', siger Peder Hanghøj, formand for Thy-Mors Lærerkreds. Han var oprindeligt med til at udvikle ideen.

'Da jeg så resultaterne, tænkte jeg, at det kunne skabe mere ro og tid, hvis de unge kunne få bedre mulighed for at forberede sig til deres nye job. For eksempel møde kollegerne i god tid, så man lærer dem at kende', siger Peder Hanghøj.

Derfor foreslog han en gruppe skoleledere, at man skulle ansætte de nye en måned før skolestart. De syntes, at det var en rigtig god idé, og så gik de til forvaltningen. Skolechefen var enig i, at det var en god måde at få en bedre begyndelse, og indvilligede i at betale prisen.

'Vi skal altså ikke bruge lokale lønmidler. Det er kommunen, der giver pengene, og vi regner med, at der skal omkring 25 nye lærere til kommunen i år, så det drejer sig om cirka en halv million', siger kredsformanden.

Der er flere grunde til, at kommunen prioriterer sagen.

'For det første har vi fået en ny borgmester, der har personalepolitik som mærkesag. For det andet skal vi inden for de næste fem år ansætte mellem 80 og 100 lærere i Thisted. Vi håber at kunne forbedre vores muligheder for at holde på lærerne længe ved at lave en god ordning for dem', siger skolechef Palle Holm og fortsætter:

'En lærer kan ikke komme den 1. august, hvor vi normalt tager hul på skoleåret, og være helt oppe på dupperne og klar den 7. august, hvor eleverne møder op. Derfor vil vi gerne give dem noget mere tid'.

Pengene til initiativet kommer ikke til at betyde nedskæringer andre steder.

'Det, er sket en ændring i pensionsmønstret. De lærere, der trækker sig tilbage, stopper nu typisk den 1. juli i stedet for den 1. august. Derfor er der jo en lønsum til gode i juli', siger Palle Holm.

Gerne flere ansøgere

Thisted Kommune har endnu ikke mærket lærermanglen for alvor, men den har ikke noget imod at få flere ansøgere.

'Når vi skal have mange lærere og efterspørger forskellige kvalifikationer, er det vigtigt med en stor gruppe ansøgere. Og kan det her være medvirkende til det, er det fint', siger han. Det er kredsformanden helt enig i.

Peder Hanghøj påpeger, at ordningen selvfølgelig også indbærer, at de erfarne lærere skal have tid og løn til at tage hånd om de kommende kolleger op til skolestarten.

'Det indgår i aftalen, at de skal mødes, så de nye kan få hjælp til årsplaner og alt det praktiske, og de skal lære hinanden at kende', siger han.

Palle Holm tilføjer, at stillingerne bliver slået op i Folkeskolenfør påske, så de nyansatte kan være med til fagfordelingen. Skolechefen og kredsformanden er i øvrigt enige om, at projektet ikke er en engangsforestilling.

'Jeg regner med, at det er en ordning, der vil fortsætte. Medmindre de nye lærere synes, det er en dårlig idé, men det har jeg svært ved at forestille mig. Og jeg har også forventninger om, at det vil smitte af på de andre kommuner i kredsen', siger Peder Hanghøj.

Ud over planen om at ansætte de nye lærere den 1. juli har Thisted Kommune også indført en føllærerordning og et loft på 25 undervisningstimer om ugen. Peder Hanghøj håber også, at han kan forhandle sig til ekstra individuel tid til de unge.

Om kommunens mange initiativer siger skolechef Palle Holm:

'Vi har lyttet til de signaler, der er kommet fra skolelederne og Lærerforeningen om de vanskeligheder, lærerne står med, når de kommer direkte fra seminariet. Det er det, der har været udgangspunktet for projektet, og nu tager vi så endnu et skridt'.

Powered by Labrador CMS