Vordingborg-lærere føler sig usikre

Lærernes tillidsrepræsentanter overvejer at trække sig i protest mod kommunen, men det advarer DLF's formand imod

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne i Vordingborg føler sig så usikre på kommunen som arbejdsgiver og forhandlingspartner, at tillidsrepræsentanterne overvejer at nedlægge deres hverv.

Det skyldes ikke kun, at kommunen vil fyre tillidsrepræsentant Aage Carlsen, fordi et flertal i økonomiudvalget mener, at han er årsag til problemerne med samarbejdet på Svend Gønge-skolen. Kommunen er generelt tung at danse med, mener lærerne.

Frustrationerne kom med al tydelighed frem på det stormøde, som kredsen holdt sammen med pædagogernes og pædagogmedhjælpernes fagforeninger forrige mandag. Mødet samlede 250 mennesker, og tillidsrepræsentant Anders Fogtmann fra Marienberg Skole spurgte direkte formanden for Danmarks Lærerforening, Anni Herfort, hvad der vil ske, hvis samtlige tillidsvalgte vælger at trække sig.

'Som tillidsrepræsentanter diskuterer vi, hvad vi skal gøre, for vi har svært ved at opfylde vores forhandlingspligt. Vi møder en modpart, som hverken kan lide det, vi siger, eller har vilje til at forhandle. Hvis vi vælger at træde tilbage, og ingen ønsker at afløse os, vil det så blive betragtet som et kollektivt kampmiddel?', spurgte Anders Fogtmann.

Anni Herfort ville ikke umiddelbart tro, at kommunen kan anklage dem for forhandlingsvægring. Men hun advarede imod, at de trækker sig.

'Vi har faktisk skoler uden tillidsvalgte, og det er dybt ulykkeligt. Jeg forstår godt, at I har lyst til at gå, men jeres vrede vil blive erstattet af en helt anden form for frustrationer i løbet af et år, hvis I går nu', svarede Anni Herfort.

'Hvordan er vi stillet, hvis vi ikke nedlægger arbejdet, men kun fungerer som postkasser', ville tillidsrepræsentant Jette Rønne fra Vintersbølle Skole vide.

Heller ikke den model kunne Anni Herfort anbefale.

'Det vil være et skridt tilbage til dengang, I var postbud mellem kommunen og kredsen, og det er et skridt i den forkerte retning. I skal ikke bøje jer for kommunen'.

Et frontalt angreb

Vordingborgs borgmester Bent Pedersen anser det for usandsynligt, at tillidsrepræsentanterne nedlægger deres hverv.

'Det ville være en overreaktion. Vi har en tvist mellem Danmarks Lærerforening og Vordingborg Kommune, og hvis vi ikke kan forhandle os frem til en løsning, må vi lade domstolene afgøre den. Alt andet vil være at foregribe begivenhedernes gang', siger Bent Pedersen.

Han erkender, det er usædvanligt at fyre en tillidsmand. Men han afviser, at Vordingborg Kommune stiller spørgsmål ved tillidsmandssystemet.

'Vi vil gerne i dialog med vores ansatte. Det mener jeg også, at vi er, og det skal en konkret sag ikke overskygge', siger Bent Pedersen.

Den tanke har Anni Herfort svært ved at følge. Hun mener, kommunen har erklæret krig mod fagbevægelsen.

'Det er et frontalt angreb, for er en tillidsrepræsentant samarbejdsvanskelig, når han peger på, at der er et dårligt psykisk arbejdsmiljø på arbejdspladsen? Nej, men hvad gør kommunens ledelse? Den ignorerer problemet, dernæst stikker den hovedet i busken, og til sidst skyder den budbringeren. Hvis Vordingborg Kommune vil løse konflikter ved at gå efter en tillidsrepræsentant, så siger vi stop', sagde Anni Herfort på stormødet.

'Vi har kun ét krav', sagde Anette Jensen fra Marienberg Skole. 'Genansæt Aage Carlsen. Men hvad kan vi reelt gøre for at få det igennem?'

12 måneders løn

Anni Herfort ville ikke love, at hun kunne skaffe Aage Carlsen tilbage i sit job. Men DLF kan forsøge at få en faglig voldgift til at sige, at kommunen ikke har ret til at fyre ham, og at det derfor koster. Fyringen kan maksimalt koste kommunen en erstatning på op til 12 måneders løn til Aage Carlsen.

'Samtidig vil vi få andre fagforeninger med på at sige til kommunen, at det her går ikke', sagde Anni Herfort. Det arbejder lærerkredsen i Vordingborg på i øjeblikket. Læs også www.folkeskolen.dk den 5. marts.

Henrik Stanek er freelancejournalist