Skoleleder på nedsat tid

Vibeke Eskesen har købt sig selv fri i ti procent af sin arbejdstid

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kan godt lade sig gøre at lede en skole uden at arbejde på fuld tid. Det er Vibeke Eskesen fra Skolen på la Cours Vej på Frederiksberg et eksempel på. Siden sommerferien har hun købt ti procent af sin arbejdstid og holder således fri i 20 ud af de 200 skoledage.

Og netop den måde er vigtig at tælle på, betoner Vibeke Eskesen.

'Jeg ville ikke få noget ud af det, hvis jeg skulle gå en time tidligere hjem en gang imellem. Der ville hele tiden ligge en opgave på mit bord, som jeg lige skulle have ryddet af vejen, inden jeg forlod skolen. Men ved at regne i hele dage kan jeg i god tid planlægge, hvornår jeg vil holde fri. For eksempel lagde jeg mange fridage i efteråret, fordi jeg traditionelt har mere travlt om foråret', siger Vibeke Eskesen.

'Samtidig skal det være tydeligt, hvilket arbejde der bliver afregnet for. Derfor pillede vi konkrete opgaver ud og lagde dem over til viceskoleinspektøren, sekretærerne og lederen af specialcentret. På den måde kan alle se, at opgaverne bliver udført, selv om jeg ikke er til stede hele tiden'.

Vibeke Eskesen besluttede at gå på nedsat tid på grund af kronisk sygdom i den nærmeste familie. Men at være væk fra skolen er ikke et ukendt begreb for hende. I de fem år hun var skolelederkonsulent for Undervisningsministeriet, var hun i gennemsnit væk fra skolen en dag om ugen.

'Konsulentjobbet udløb op til sommerferien forrige år, så hele sidste skoleår var jeg på min pind i op til 50 timer om ugen. Og det var jeg glad for. Men da jeg fik brug for at være mere sammen med min familie, tænkte jeg, at skolen jo ikke var gået ned i de fem år, jeg havde været meget væk. Så det vil den nok heller ikke gøre, selv om det er mig selv, der betaler for mit frikøb', siger Vibeke Eskesen.

Ordningen koster hende 3.500 kroner om måneden, og det synes hun ikke er dyrt, da pengene tages fra den ende af indtægten, hun skal betale mest i skat af. Hun mister dog også ti procent i pension.

Ældre kvinder går

Det var aldrig faldet Vibeke Eskesen ind at gå på nedsat tid, hvis ikke hun havde fået brug for det. Hun tvivler på, at det kan bane vej til flere kvindelige ledere i folkeskolen

'Jeg er glad for mit job og har ikke noget imod at arbejde 50-55 timer om ugen', siger Vibeke Eskesen, der snarere ser sin ordning som en model, der kan bruges blandt ældre skoleledere, ikke mindst blandt kvinder.

'Det er paradoksalt, at mens lærere får reduceret deres timetal, når de bliver 60 år, skal vi ledere fortsætte på fuld tid. Kvindelige skoleledere involverer sig i særlig grad i det pædagogiske arbejde og i personaleledelse, så hvis ikke de kan se, at arbejdet letter, så går de på efterløn', siger Vibeke Eskesen på baggrund af sine erfaringer som konsulent for Undervisningsministeriet.

Modellen med Vibeke Eskesens frikøb skal evalueres af hende selv og forvaltningen på Frederiksberg til sommer.

stan