¡-Håndskrift

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

er en vejledning udarbejdet af Nordisk idégruppe for Håndskrift, og den er prisværdigt kort og klar.

Den er udsendt til samtlige skoler i de fem nordiske lande - men hvis du ikke lige har fået den i postrummet, kan den downloades fra

www.uvm.dk/pub/2000/haandskrift.pdf

Som mine tre trofaste læsere ved, er håndskrift en af mine idiosynkrasier, idet jeg tror, at færdigheden i samme er på hastig retur, hvilket jeg ligefrem anser som en trussel mod demokratiet.

Det er resultatet af en lang udvikling, som er beskrevet på én side i nævnte vejledning: 'Skriftoplæring i Norden, Kort status'.

Den nyeste trussel mod håndskriften er skrivning på tastatur.

Tag ikke fejl, jeg er gået til Canossa og har lært tifingerblindskrift - efter årtier i tofingertastaturskriftens vankundighed.

Det ene udelukker imidlertid ikke det andet, men indlæring af håndskrift kræver særlig kærlig opmærksomhed. Tastaturskrivning kan enhver lære sig selv med et egnet edb-program. Det tager den tid, det tager, og den nødvendige opmærksomhed kan programmet sagtens levere.

Og her er det så - for at knytte løkken til det andet i denne rubrik - at undervisningsministeren skal være opmærksom på de afsluttende prøvers voldsomme effekt nedad i systemet.

Hvis man stadig ønsker, at danske skoleelever også skal kunne skrive håndskrift, er der nødt til at være en prøve, hvor det forlanges. Det kunne måske være i den disciplin, vi i dag kalder dansk stil.

Prøven i retstavning kan derimod uden tvivl overføres til tastatur - og antagelig afholdes af UNI-C over nettet, når eleverne har tid i maj-juni!

Ikke et ord om matematik her, men en afsluttende it-prøve kunne stilles i april til elektronisk aflevering i maj.

Så vil eleverne jo bare hjælpe hinanden! Ja, det vil de da - og tak for det. Det er jo sådan set et af skolens formål: vidensdeling. Eleverne lærer også, når de går til prøve.

Denne uges NETopNU er skrevet af Johan Jacobsen