0   187

Lærere imod lørdagsfri

Franske lærere strejker i protest mod afskaffelse af skolegang om lørdagen

Paris' nye socialistiske overborgmester Bertrand Delanoe troede, han ville blive populær på sit projekt om afskaffelse af skolegang om lørdagen. I stedet har ideen ført til lærerstrejker i en lang række skoler i Paris-området og forældredemonstrationer i de seneste måneder.

I Frankrig har onsdag været skolefridag, siden statsskoler blev separeret fra katolske skoler i begyndelsen af det 20. århundrede. I de fleste skoler i Frankrig går børn i skole lørdag formiddag til klokken 12. Også mindre børn får så mange lektier for, at de må læse lektier det meste af lørdag eftermiddag - især hvis de skal noget om søndagen.

Artiklen fortsætter under banneret

Den parisiske borgmester vil flytte skolegangen fra lørdag formiddag til onsdag formiddag. Han peger på, at indførelse af en 35-timers arbejdsuge har givet mange forældre mulighed for at rejse på weekend fredag eftermiddag, men at deres børns skolegang lørdag formiddag lægger hindringer i vejen.

'Skoler må tilpasse sig forandringer i samfundet', siger han.

Hans reform af skoletider har fremkaldt en uventet storm af protester også fra franske lærere, der kræver, at det bliver gjort på en anden måde:

'En bedre løsning er indførelse af en firedages skoleuge med fastholdeldse af onsdag som fridag og afskaffelse af undervisningen lørdag formiddag', siger Michel Delattre, generalsekretær for den franske lærerforening, SE-UNSA.

Lærere ønsker firedages skoleuge

SE-UNSA har sammen med to andre lærerforeninger, Snudi - FO og Sud-education, organiseret lærerstrejker for en firedages skoleuge. Strejkerne er upopulære, fordi mange forældre til mindre børn tvinges til at blive hjemme og passe deres børn.

Spørgeskemaer sendt fra Paris' kommunes afdeling for skoler til forældre og elever viser uenighed. Nogle går ind for at bevare den nuværende skoletid. Andre er ikke imod ideen om at flytte skolegangen fra lørdag til onsdag formiddag. En fremtrædende pædagog Corinne Tapieri gør opmærksom på, at onsdag traditionelt er den dag, hvor franske børn har lejlighed til at drive en del sport.

En talsmand for Paris' ærkebiskop siger, at den katolske kirke ønsker at bevare den nuværende skoletid, fordi onsdag formiddag er reserveret til undervisning i katekismus.

Lærere har holdt en stor demonstration foran rådhuset mod ændringer af skoletider:

'En halv skoledag er ingen dag. Så hellere fire lange skoledage', siger lærer i den parisiske forstad Satrouville, Michelle Vardier.

Den uventede modstand mod ændring af skoletider har medført, at bystyret har trukket i land. Den parisiske undervisningsborgmester Eric Ferrand siger, at man vil diskutere projektet med lærer- og forældreorganisationer. Han lover, at en reform i denne sag tidligst vil blive gennemført i 2003.

Mange pjækker om lørdagen

Den 42-årige undervisningsborgmester husker, at han selv også gik i skole lørdag eftermiddag, indtil det blev afskaffet i 1969 som et led i undervisningsreformer efter studenterrevolutionen i maj 1968.

14 omegnskommuner ud af 92 har allerede flyttet skolegangen fra lørdag til onsdag. I Clamart-skolen i Boulogne har man gjort den iagttagelse, at børn, der aldrig kom i skole lørdag formiddag, altid møder til den nyindførte skoletid onsdag formiddag. I mange andre skoler konstaterer man ligeledes en højere mødeprocent af både elever og lærere, efter at lørdag formiddag er blevet udskiftet med onsdag formiddag. Nogle forældre har flyttet deres børn til sådanne skoler for at kunne være sammen med dem lørdag formiddag.

Niels Levinsen er freelancejournalist

En halv skoledag er ingen dag. Så hellere fire lange skoledage


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet