Statsforliget godkendt

Lunken og frustreret godkendelse af aftalen på det statslige område

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tallene viser frustrationerne: 13 for og tre imod, mens otte slet ikke stemte! Begejstringen kunne være på et meget lille sted.

Tirsdag den 29. januar - stort set samtidig med at regeringens forslag til finanslov blev offentliggjort - vedtog DLF's hovedstyrelse at sige ja til det generelle resultat på det statslige område, som CFU, Centralorganisationernes Fællesudvalg, havde forhandlet hjem natten mellem lørdag og søndag.

Der var generel tilfredshed med, at der ikke er afsat penge til forlodsfinansiering af Ny Løn for de statsansatte. Men en lønudvikling på 5,55 procent over tre år vil give en meget lille reallønsforbedring - om overhovedet nogen. Det ville være for lidt, hvis det havde været resultatet på det kommunale område, fremhævede flere.

Finansministeren har ikke betalt nok for en treårig aftaleperiode, lød det rundt om bordet. Og så er der endnu en gang ikke noget til tjenestemandspensionisterne. Det var det sidste, der kaldte de voldsomste følelser frem.

Mistet tro, håb og kærlighed

Ministeren var blevet presset hårdt af alle CFU-organisationer for at komme med pensionsløfter, men han havde ikke været til at rokke, fortalte Anni Herfort, og da Lærernes Centralorganisations repræsentant ved statsforhandlerne, vicesekretariatschef Mariann Skovgaard, havde givet en teknisk gennemgang af aftalen, var Kristian Fløj-Jensen den første, der bad om ordet.

'Det her er utilfredsstillende - særdeles utilfredsstillende', sagde han.

'Vores forventninger var høje denne gang, for kongres og hovedstyrelse havde prioriteret, at tjenestemændenes pensioner fik samme udvikling som lønningerne. Og opbakningen var enstemmig', fortsatte Fløj-Jensen. Han frygter, at en del pensionister nu vil spørge, hvad de får for DLF-kontingentet.

Anni Herfort var bestemt også utilfreds. 'Det er ikke godt nok', sagde hun, men mindede samtidig om, at lønstigningen også bliver til gavn for pensionisterne, og at problemet er, at CFU ikke kan indgå en aftale om tjenestemandspensionernes størrelse, det er et lovanliggende. Men den endelige lønramme var blevet betydeligt højere end den, finansministeren havde tilbudt.

'Det betyder jo lige så meget for pensionisterne og de kommende pensionister, som det betyder for de statsansatte lige nu', understregede hun.

Også næstformand Stig Andersen kaldte det 'dybt utilfredsstillende', at der ikke kommer et egentligt løft af pensionerne.

'Vi havde regnet med bedre muligheder denne gang', sagde han.

Formanden fortalte, at finansministeren måske kan bevæges til i aftaleperioden at gennemføre et projekt, hvor man kan se på sammenhængen mellem løn og pensioner. Men det gav Fløj-Jensen ikke meget for.

'Den slags uforpligtende, mundtlige tilsagn er ikke en bønne værd', sagde han.

En meget bitter Else Johansen var enig: Hun gruede for kommende kongresser.

'Det her betyder, at vi har mistet både tro, håb og kærlighed', sagde hun.

Mens DLF kun har omkring 1.000 medlemmer, der er direkte omfattet af statsforliget, gælder den for eksempel for alle lærere på de frie grundskoler, efterskoler og produktionshøjskoler.

Vivi Hansen, Vibeke Lynge og flere andre ville undlade at stemme. Det samlede resultat var til at stemme imod, mente de. Men de ville ikke forhindre de organisationer, der har alle deres medlemmer under statsaftalen, i selv at tage stilling.

'At man gør forsøget med Ny Løn til en permanent ordning, er nok til at få mig til at stemme nej, også selv om det er positivt, at man ikke forlodsfinansierer Ny Løn', sagde Peter Hess-Nielsen.

Pensionen bevarer købekraften

Anders Bondo Christensen kaldte lønstigningen på 5,55 procent for 'et absolut minimum', men han mindede samtidig om, at stigningerne også gavner pensionisterne.

'Og tjenestemandspensionernes købekraft bliver bevaret, det er jeg ikke sikker på, at jeg havde regnet med, at vi fik', sagde han. Han ville, som Lotte Lange, stemme for. Uden begejstring. Men fordi de statsansatte selv skulle kunne tage stilling.

Et flertal på 13 medlemmer sagde derefter ja, tre var imod, og otte stemte hverken for eller imod.

Københavns Lærerforenings to repræsentanter og formanden for Lærerstuderendes Landskreds har ikke stemmeret om overenskomst- og aftaleresultater.

På www.cfu-net.dk kan man læse både et resumé af aftalen og alle aftaleteksterne med bilag.