Debat
0   146

Debatten blev væk

Har Sai Baba eller Dansk Folkeparti sneget sig ind i DLF's hovedstyrelse? Niels Christian Sauer fastslår med 182 ord i Folkeskolennummer 6, at landet er multietnisk, fordi 'cirka 7,4 procent af Danmarks nuværende befolkning tilhører eksotiske etniciteter'.

Antallet lyder som religiøst trylleri, når et præcist tal med decimal gøres til et cirka, og fremmedfjendsk er det også at kalde mennesker eksotiske - rejsebrancheudtryk om øer, frugter og planter. Eller leverer Dansk Folkeparti statistisk materiale, som underbygger partiets politiske retorik om et overopsvulmet antal indvandrere?

Artiklen fortsætter under banneret

Den seneste absurde brug af ordet 'etnisk' fandt jeg forleden i en nordjysk avis: 'Forbrugerne har intet imod at købe sodavand af anden etnisk oprindelse end dansk'. Østeuropæisk konkurrence på læskedrikområdet med etnisk indhold. Multietniske sodavand tæller selvfølgelig ikke med i hovedstyrelsens vurdering af antal etniciteter på gaden i Danmark, men hvor mange taler vi om, hvor bredspektret er der malet?

Hovedstyrelsen udnævner Danmark til et multietnisk samfund, men tilføjer, 'at vi hermed ikke nødvendigvis har sagt, at Danmark er et multikulturelt samfund'. Den logik er underlig. Multietnisk uden etnisk kultur? Derfor spiller hovedstyrelsens stærke mænd ud med folkeskolelovens formålsparagraf om, 'at hele folkeskolens dagligdag skal hvile på åndsfrihed, ligeværd og demokrati'. DLF mener altså, de skal ændre deres kultur til forenelighed med 'grundlæggende principper'. Hvis dette indfries, ser jeg ikke, at der er noget multietnisk samfund tilbage, og mangler den analyse, hovedstyrelsen bygger denne logik på? Hvad blev der i øvrigt af DLF's forslag om, at faget kristendom skal hedde religion? Nu siger medlemmet af hovedstyrelsen, at folkeskolen opretholder 'et fag, der har kristendommen som sit centrale kundskabsområde'. Ifølge DLF ville et kundskabsmeddelende religionsfag netop fremme fællesskab og integration og imødekomme det multietniske. Altså et tilbageskridt for det multietniske? Hvad vil DLF egentlig?

Og Sauer: Jeg ønsker ikke at fratage nogen deres modersmål.

Det skal etniske familier nok opretholde, ligesom danskamerikaneren i anden og tredje generation demonstrerer ved besøg i Danmark. Disse ord var svar på hovedstyrelsens 182. Hvor bliver hovedstyrelsens lovede handleplan for debat om det multietniske af?

Torben Thomsen

Aars


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ