Debat

Mere idræt og/eller sund fornuft

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsminister Ulla Tørnæs afviser behovet for flere idrætstimer i skolen. Børn i god form har ellers bedre koncentrationsevne, og tilsyneladende er en omfattende undersøgelse af skolebørn i blandt andet Ballerup på vej til at dokumentere et stigende velfærdsproblem med fedme- og diabetestruede børn.

Ulla Tørnæs mener derimod, at fysisk aktivitet må være en opgave for det frivillige foreningsliv - og sådan kan man jo godt se på det. Godt nok kan man ikke sige, at fedme- og diabetestruede børn ligefrem overrender sportsklubberne, men lad os nu ikke koncentrere os om fakta. Hvorfor ligge under for eksperttyranniet, som Anders Fogh siger? En undersøgelse af 850 skolebørn over nogle år behøver man vel ikke at tage så højtideligt?

Nej, den 'sunde fornuft' hos os almindelige mennesker - og altså også hos Ulla Tørnæs - må være styrende. Visse kendsgerninger er bare generende, og problemet må i øvrigt være forældrenes (eller den enlige forælders) ansvar.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Og lad så tanken bare få gennemslagskraft på flere områder, nu da vi er i gang:

Drop danskundervisningen! Det må være en sag for folkebibliotekerne og amatørteatrene. Resten klarer vel staveprogrammerne derhjemme!

Lad os begrænse musikundervisningen! Det må være en sag for Frelsens Hærs Musikkorps!

Væk med sløjd og hjemkundskab - Det danske Spejderkorps kan jo det der med skæren i træ og madlavning! Skulle der ske et lille uheld med den åbne ild, kan børnene så samtidig få en rask lille brandøvelse med i købet.

It kan læres hjemme ved computeren, matematik på trav- og lottocaféer og engelsk i tv - endda allerede før skolealderen.

Små emner som trafik, seksualvejledning, sundhed og misbrugsforebyggelse må vel læres hen ad vejen? Learning by doing! Sådan!

Hvorfor har vi dog ikke tænkt på det noget før? Sikke vi kan spare!

Efterskrift: Dog er vi nok nødt til at bevare frikvartererne! De fås ikke bedre andre steder!

Thorbjørn Svendsen

København