Pension
0   366

Pensionister vil være synlige

DLF-aktive pensionister har mange bud på, hvordan Danmarks Lærerforening kan bakke dem op

Den dag DLF skal udforme sin pensionistpolitik, er en ting sikker. Man ved, hvor de aktive pensionister står.

Det fortalte de sidste år, da de blev interviewet i forbindelse med DLF's udviklingsprojekt, og det fortalte de igen, da der i sidste uge var konference på Skarrildhus om en 'pensionistpolitik i Danmarks Lærerforening'.

Artiklen fortsætter under banneret

Deltagerne, en skare kredsrepræsentanter og pensionister fra hele landet, kom med nogle udmeldinger, der ikke var til at tage fejl af:

- Der er behov for et bedre centralt servicetilbud, ikke mindst i forhold til de kongresdelegerede fra fraktion 4.

- Der skal være et større antal kurser for pensionister.

- Der bør gøres en central indsats for at støtte oprettelse af kredsvise pensionistforeninger.

- Kredsene skal tage initiativ til at oprette pensionistforeninger eller -udvalg, som pensionisterne så skal stå for.

- Folkeskolenskal skrive om pensionister og pensionsforhold.

Resurse i DLF

Langt mindre konkrete var udmeldingerne om, hvordan pensionisterne kan blive en resurse i DLF, sådan som det blev anbefalet i udviklingsprojektets slutrapport.

Her anbefaler forfatterne Per Østergaard og Börje Lindblom, Dafolo, at man kommer ud af den fastlåste situation, at pensionisterne opfattes som en gruppe, der altid stiller krav til foreningen. Ifølge rapporten kan det ske ved at begynde at udnytte pensionisternes store erfaring.

Hvordan man gør det, kom der ved konferencens afslutning ingen bud på. I løbet af konferencen foreslog Henning Pedersen fra fraktion 4 dog, at pensionisterne i højere grad end hidtil bør deltage i kredsmøder, at de kan indgå i centrale udvalg og tale med om fællesskabets skole og professionsidealer, og at de skal deltage i både interne og eksterne debatter, så de for eksempel udadtil kan forsvare lærerholdninger.

Formanden for udviklingsudvalget, Astrid Schjødt-Petersen, vil gerne længere omkring. Med udgangspunkt i et oplæg af forhenværende socialminister Aase Olesen nævnte hun blandt andet social involvering, kulturelt engagement og rollen som demokratisk borger som måder, hvorpå pensionisterne kan blive en resurse, men andre ord som ligeværdighed, indflydelse og synlighed i DLF vakte større interesse.

Som en af pensionisterne, Neel Gundil Eriksen, Gentofte Kommunelærerforening, sagde, da hun afrundede konferencen:

'Det er dejligt, at pensionisterne er blevet synlige i Danmarks Lærerforening. Det er en rigtig god begyndelse'.

Skår i glæden

Et skår i pensionisternes glæde blev leveret af arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet.

Han var indbudt for at forklare, hvorfor han ikke kunne gå ind for slutrapportens anbefaling af, at pensionisterne skal have mere indflydelse.

'Det er en god ide, at pensionister har indflydelse på pensionisters forhold i DLF, men det er ikke en god ide, at de har indflydelse på fremtidens pensionisters forhold for ikke at tale om de aktive medlemmers. Pensionisternes to hovedstyrelsesmedlemmer kan få afgørende indflydelse på overenskomstkrav, uden at de kan blive involveret i en konflikt. Dermed opstår der kludder i kompetence og ansvar', sagde han.

Et af de to hovedstyrelsesmedlemmer, Kristian Fløj-Jensen, repræsenterede formentlig mange på konferencen, da han svarede:

'Vi er valgt til at varetage hele foreningens politik, ikke kun pensionisternes, og jeg kan ikke se, at der er noget galt i, at vi gør det. De aktive blander sig også i vores pension'.

Konferencens resultater indgår i udviklingsudvalgets fremtidige arbejde.

Slutrapporten kan downloades fra www.dlf.org

-Jan Kaare er freelancejournalist

Det er dejligt, at pensionisterne er blevet synlige i Danmarks Lærerforening. Det er en rigtig god begyndelse


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
625 andre er allerede tilmeldt