Blog
0   9

Ønsker for håndværk og design i 3.klasse i 2020.

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

De langsommelige processer omkring de obligatoriske praktiske valgfag ønskes ikke gentaget, når 3. klasse skal have håndværk og design efter sommerferien.

 

 

Valgfaget.

I august begyndte de første elever på de obligatoriske praktiske valgfag. Da eleverne skulle vælge imellem fagene, blev det hurtigt tydeligt, at det var madkundskab der tiltrak de fleste unge. På min skole, måtte den pågældende HD lærer ud i klasserne og “fiske” efter elever til faget. Lidt en flop, hvis du spørger mig. For var det ikke meningen, at tiltaget om mere praksisfaglighed i udskolingen, netop skulle forsøge, at gøre flere unge interesseret i at tage en erhvervsuddannelse, altså vælge HD valgfaget? Titlen på aftalen “Fra folkeskole til faglært” tyder på det.

Artiklen fortsætter under banneret

Planen for valgfaget udeblev også. Ad omveje fik jeg dog at vide, at det var de gældende planer der gjaldt. Men flere skoler ventede på en udmelding. Den kom så. I efteråret. Lidt sent, vil jeg mene.

 

Håndværk og design i 3.klasse. -hvor er planen?

Mit ønske for 2020 er, at der ikke er samme langsommelige processer, når det gælder håndværk og design faget i 3.klasse, som vi jo skal undervise i fra august måned. Som det ser ud lige nu, er målene for faget i 3.klasse de samme som for faget i 4., 5. og 6.klasse. Det holder jo ikke en meter. 3.klasse kræver helt andre mål. 

Hvorfor? Fordi der er stor forskel på eleverne i 3. og i 4., 5. og 6.klasse! I 3. er de betydeligt mindre end i de andre klasser - nogle har svært ved at nå op til høvlebænken! De er betydeligt mere urolige, og er langt mindre selvstændige, og dermed også mindre selvhjulpne. Alle ret vigtige detaljer, når det kommer til at lave god undervisning i det praktiske fag. Og når det kommer til elevernes læring, ikke mindst. 

I kommentaren under indlægget her, kan vi læse, at det er meningen, at der skal komme separate mål for HD i 3.kl. Ligesom der er forskellige mål i eks. musik og idræt. De er bare ikke kommet endnu. 

https://www.folkeskolen.dk/653475/skal-3-klasse-have-haandvaerk-og-design-efter-sommerferien-kommentar-til-folkeskole-aftalen 

Mit ønske for dette år, er at der, INDEN skolerne går i gang med at planlægge næste skoleår, ligger klare planer og mål for faget i 3.klasse. OG at Undervisningsministeriet og konsulenterne henvender sig til de lærere, der har gode erfaringer med netop at undervise de mindste i håndværk og design.

Vil det være muligt?

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.183 andre er allerede tilmeldt