Vrangbilleder om sex

Medier eksploderer i kommerciel sex. Samtidig har seksualundervisningen ikke flyttet sig, siden det handlede om aids, mener rådgiver

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sexrådgivere oplever jævnligt, at skoleelever på 13-14 år spørger meget om den ekstreme, kommercielle seksualitet, og at de faktisk er i tvivl om, hvorvidt de mere avancerede praktikker som gruppesex og analsex hører med til et normalt sexliv for en ung.

Deres billeder af seksualitet stammer nemlig i et vist omfang fra de pornofilm, de store skoleelever lejer i kiosken, hvor gangbang - altså mange mænd om én kvinde - er hverdagskost. Det samme er analsex og blød sadomasochisme. Men eleverne behøver ikke engang leje en film. De kan surfe lidt på nettet, og bor de i hovedstadsområdet, kan de nøjes med at tænde det fjernsyn, de fleste har stående på værelset.

'Vi har for længst lukket seksualiteten ud i det offentlige rum. Det betyder, at vi har et ansvar for, at de unge lærer at afkode den medieskabte virkelighed og spejle den i forhold til deres egen. Ellers svigter vi især den gruppe af unge, som ikke får modvægten fra hjemmet, og som ikke ved, hvad de skal leve op til, når de selv får et aktivt sexliv', siger Elin Kristensen, cand.scient.soc. og sundhedsfaglig rådgiver i Lysthuset i Århus, som er et amtsligt tilbud til unge.

Væk fra aids-vinklen

'Vi har et problem, hvis der er en gruppe unge, der ikke kan skelne, om de også 'bør' have analsex eller dyrke gruppesex næsten i forlængelse af deres seksuelle debut. De seneste års domme for massevoldtægter kan have sit udspring i den problematik', siger Elin Kristensen, der oplever, at der har været et vakuum i seksualvejledningen til unge, efterhånden som fokus har fjernet sig fra undervisningen i hiv/aids.

'Der var en lang periode, hvor tilgangen til emnet var meget biologisk. Man fortalte om smitteveje og forebyggelse, og så var der også mulighed for at bringe samfundsrelaterede ting som minoritetsspørgsmål ind i undervisningen. Der er et synligt behov for at finde nye tilgange til emnet. Min holdning er, at der i langt højere grad skal tages udgangspunkt i de unges egne følelser, oplevelser, værdier og normer'.

Hun mener ikke, at lærerne i den danske folkeskole har nogen nem opgave.

'Det er et underprioriteret emne. Det er timeløst og har ikke høj status, læreren er oftest ikke selv blevet undervist i det, og emnet spreder i den generelle vejledning så vidt, at det næsten kan virke uforpligtende'.

'Men det er drønvigtigt, fordi en sund seksualitet er en vigtig byggesten i mange af livets forhold'.

De vil høre om følelser

Dugfriske tal fra apotekerne og Lægemiddelstyrelsen viser, at der udskrives næstendobbelt så mange p-pillerecepter til piger i 10-14-års-alderen i dag, end der gjorde for bare fire år siden, men der er ikke meget, der tyder på, at åbenheden om seksualitet er fulgt med ud i de unges hjem. Snarere tværtimod. Der bliver faktisk talt mindre åbent om sex i de små hjem, end der gjorde for ti år siden. Det siger undersøgelsen 'UNG-99', som er igangsat af Forebyggelsessekretariatet i Frederiksberg Kommune, og som omfatter 7.355 13-25-årige fra hele landet.

Undersøgelsens resultater viser desuden, at flere og flere forældre lægger ansvaret for seksualundervisningen over på skolen. De unge er bare ikke særligt tilfredse med den seksualundervisning, de rent faktisk har fået. De vil gerne høre endnu mere om følelser.

Det får Jens-Emil Nielsen, mangeårig redaktør af 'UNG' fra Komiteen for Sundhedsoplysning, også bekræftet, hver eneste gang 'UNG' bringer artikler, der relaterer sig til seksualitet.

'Det gør vi meget jævnligt, fordi vi skal informere om prævention og sexsygdomme, men responsen er helt klart størst, når indgangen til emnet er den følelsesmæssige. De unge i folkeskolens ældste klasser er dybt optagede af at læse om 'den første gang', om, hvordan man rent faktisk gør, og om andre unges erfaringer', siger Jens-Emil Nielsen.

'Mit indtryk er, at der ikke rigtig er sket noget. Seksualundervisningen i skolerne er på samme lave niveau og i samme omfang, som før der var noget, der hed aids', siger Jens-Emil Nielsen.

Studerende vil gerne lære

Koordinatoren bag 'UNG-99'-undersøgelsen, Bjarne Rasmussen, mener, at det handler om dels uddannelse til lærerne, dels en generel opprioritering af området.

'Der er ikke nogen tvivl om, at undervisningen er meget svingende, og at den afhænger meget af den enkelte lærers kompetence og vilje til at have med området at gøre', siger Bjarne Rasmussen, der mener, at folkeskolen kommer til at svigte de svageste unge, når seksualundervisningen ikke er god nok.

'Undersøgelsen viser klart, at jo mere der bliver talt om de her emner i hjemmet, jo højere er de unges faktuelle viden, og jo mere åbne er de i det hele taget på alle mulige områder. Undersøgelsen viser også, at der er et alvorligt hængeparti med især de unge fra etniske minoritetsgrupper, hvor emnet er tabuiseret hjemme. De får meget lavt udbytte af den seksualundervisning, der er i skolen, for deres vidensniveau er markant lavere. De har ikke fået den relevante baggrund for den viden, de får fyldt på', siger Bjarne Rasmussen, hvis ideal er en langt bredere seksualundervisning, der rækker hele skoletiden igennem, og hvor eleverne bliver undervist svarende til deres modenhedstrin.

'Seksualitet er så bredt et begreb, at man egentlig bør begynde allerede der, hvor man snakker om, hvad det er at være venner og vise respekt og omsorg for hinanden. Kunsten er at få tingene til at hænge sammen', siger Bjarne Rasmussen, der selv underviser lærerstuderende på Frederiksberg Seminarium.

Seminariet udbyder som et af de få seminarier herhjemme hvert år frivillige kurser til de studerende.

'Vores hold er altid overtegnede - det er ikke interessen, der mangler', siger Bjarne Rasmussen.

Nyt undervisningsmateriale

Hans medunderviser på kurserne på seminariet er Hans Andresen, der selv er skoleinspektør på Gentofte Kommunes Ungdomsskole og derudover bestyrelsesmedlem i foreningen Sex og Samfund.

Når Hans Andresen tager skolelederkasketten på, kan han godt forstå, at det eksempelvis er næsten umuligt at få oprettet efteruddannelseshold på Danmarks Pædagogiske Universitet i et emne som seksualundervisning.

'Vi må erkende, at det ikke hører til et af fokusområderne. Som leder ved jeg, at der er et skrigende behov for efteruddannelse i det hele taget, og at der er mange andre områder, der er lige så trængte som seksualundervisningen. Jeg kan kun sige, at jeg ville ønske, at flere seminarier gjorde ligesom Frederiksberg, så de unge lærere får en ballast med sig eller får en chance for at finde ud af, at det har de simpelthen ikke lyst til at undervise i. Den erkendelse er helt i orden og lige så vigtig, hvis man så bare bliver i stand til at trække andre kompetente kræfter ind', siger Hans Andresen, der som bestyrelsesmedlem i Sex og Samfund har været med til at igangsætte et helt nyt undervisningsmateriale til folkeskolen. Materialet udarbejdes under foreningens vinger, men skrives af en lang række eksterne kræfter med viden og erfaring på området.

'Det er ikke realistisk at få efteruddannet samtlige lærere på området. Så vi forsøger at gå en anden vej ved at udarbejde et materiale, der kan forære læreren nogle af de vinkler og tilgange til området, som vi tror, de unge efterspørger. Vi bliver meget lidt biologiske i vores tilgang, men vi forholder os netop meget til medierne, for vi tror, det er påkrævet, at vi hjælper de unge til at forholde sig kritisk til den kommercielle seksualitet, som de bliver bombarderet med'.

UNG-99

Undersøgelsen 'UNG-99' omfatter 7.355 unge. 442 af de adspurgte unge har forældre med etnisk baggrund i afrikanske lande, Mellemøsten, Tyrkiet, Pakistan og Østeuropa. Deres svar er som et delresultat af undersøgelsen trukket ud og sammenlignet med de danske unges svar.

Pluk fra undersøgelsen:

Blandt danske unge har 87 procent en god eller meget god viden om sex. Det tilsvarende tal for indvandrerunge er 43 procent.

Indvandrerunge har til gengæld en højere seksuel aktivitet end danske unge. Hvor kun 20 procent af de danske drenge har haft mere end ti seksualpartnere, er det tilsvarende tal for indvandrerdrengene 42 procent. Det er dog lige modsat på spindesiden. 12 procent af de danske piger har haft mere end ti partnere, mens tallet for indvandrerpigerne er seks procent.

Mange unge oplever ikke, at der tales om sex i hjemmet. Hele 52 procent af de danske piger og 69 procent af de danske drenge angiver, at der kun sjældent eller aldrig tales om seksuelle emner i hjemmet. For indvandrerunge er de tilsvarende tal 79 procent og 87 procent.

Den samlede undersøgelse koster 375 kroner eksklusive forsendelse og omfatter tre bind samt kassette og en cd-rom. Undersøgelsen kan bestilles hos Forebyggelsessekretariatet på telefon 3821 3070 eller på e-mail-adressen spoergom@frederiksberg.dk

Resumé af undersøgelsen kan læses på Forebyggelsessekretariatets hjemmeside: www.forebyg-frb.dk