Lærerviv søges

En kontaktannonce i Folkeskolen ændrede Uwe Svanes liv. Det var nemlig sådan, han fandt sin kone

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad gør man, hvis man er blevet skilt og sidder alene som skoleinspektør på en lille dansk skole i Sydslesvig? Man indrykker en kontaktannonce med billetmærke i

Folkeskolen, så man kan finde en ligesindet livsledsagerske.

'Jeg har altid haft den idé, at man ikke skulle gifte sig med en, der havde den samme profession. Men det gik jeg bort fra og tænkte, at det kunne jo godt være, at man skulle prøve det', fortæller Uwe Svane, som for 12 år siden rykkede en annonce ind under 'Bazar' i Folkeskolen.

'Kærlig, ærlig alene-fyr søger slank, velholdt og aktivt modspil under 170 centimeter', skrev han, og de ord gik lige i hjertekulen på Else Ørberg, da hun sad og skimmede vinterferielejligheder over morgenkaffen i Kalundborg.

'Den annonce, den så bare helt rigtig ud. Jeg havde længe ønsket mig en mand, og det var mærkeligt, for det var faktisk lige præcis sådan en mand, jeg godt kunne tænke mig', fortæller hun.

De to sidder side om side ved spisebordet og fortæller i deres nyistandsatte hus i Kruså. Der er jordbær og is på bordet, og Uwe Svane rejser sig og henter den nybryggede kaffe, mens han fortæller, hvad der fik ham til at søge i Folkeskolen.

'Jeg tror nok en gang imellem, at min tidligere kone følte sig udenfor. Det har ikke altid været sjovt for hende. Det er ikke så smart, når man bor på skolen, og ægtefællen ikke har noget at gøre med arbejdet på skolen. Det er en for stor del af ens liv'.

Derfor bestemte han sig, efter først at have rådført sig med sine to teenagedøtre, til at søge en lærerviv. Han overvejede ikke et øjeblik at sætte annoncen i andre blade, og Else Ørberg er da også sikker på, at hun ikke ville have reageret, hvis hun havde læst den et andet sted.

'Jeg kiggede ikke kontaktannoncer, og jeg syntes, det var underligt, at der overhovedet var en i Folkeskolen, så jeg tænkte, det måtte være et tegn. Havde den stået i et andet blad, havde jeg været mere skeptisk. Det betyder meget, at man på forhånd ved, at man har de samme referencerammer'.

Else Ørberg kommer selv fra et lærerhjem, så hun har aldrig tvivlet på, at det er en fordel.

En handicappet trold

Uwe Svane fortæller, at han havde forestillet sig, at han ville modtage et helt Daells Varehus-katalog af breve, hvor han kunne vælge og vrage. Så han blev en anelse skuffet, da han kun fik tre svar. Men da han læste brevet fra Kalundborg, forsvandt skuffelsen som lommepenge på en indkøbstur.

Uwe Svane tog kontakt, og de aftalte at mødes. Første blik vakte dog ikke just lykke.

'Da jeg kom, så stod der sådan en vildmand. Hans skæg stod ud til alle sider, og hans hår var helt vildt. Og da vi så gik ned ad trappen, haltede han, og jeg tænkte: ikke det også, for det havde han jo ikke fortalt. En handicappet trold', griner Else Ørberg.

Chokket fortog sig dog hurtigt, og de gik ned i en kælderrestaurant.

'Jeg kan ikke lide gløgg og æbleskiver, men det bestilte vi, for jeg var helt euforisk. Og så begyndte han at fortælle sin livshistorie. Det tog to timer, og jeg hørte overhovedet ikke efter, for jeg sad bare der og tænkte på, hvordan han var'.

På en rasteplads på vej ned mod den tyske grænse gav så Uwe Else det første kys.

'Det var sådan et kæmpekys, at jeg var lige ved at vælte. Og jeg følte næsten, at jeg svævede, selvom det ikke var særlig romantisk, sådan at stå der uden for lokummerne.'

Else Ørberg sender sin mand et skævt smil. Den historie har hun fortalt mange gange, for eleverne spørger jævnligt til, hvordan de mødtes, og om de er forelskede. Hun svarer gerne, at det var hun dengang, og hun bliver det igen indimellem.

Og stadig i Uwe, og så fniser eleverne.

Efter et par måneder flyttede Else Ørberg til Sydslesvig, og fem måneder efter, at annoncen stod i Folkeskolen, blev de to gift. Hun startede på en anden landsbyskole, og efter et par år flyttede hun til den skole, hvor hendes nye mand var leder.

Lidt for meget skole

De to nyder, at de begge er lærere. Det betyder nemlig, at de hele tiden ved, hvad den anden taler om. Men de kan også godt se ulemper ved situationen.

'Det gør det sværere at skelne sin arbejdshverdag fra sin private hverdag. Og nogle gange bliver det lidt for meget skole', mener Else Ørberg.

Derfor er det også forbudt at tale skole, når de tager på deres hyppige campingferier på Korsika.

Hun fortæller, at hun i begyndelsen ville lave en masse ekstra for sin mand på skolen og hjælpe ham med alle funktionerne. Det har hun efterhånden lært at trække sig ud af. Til gengæld har hun overtaget madlavningen derhjemme.

'Jeg var så imponeret af Uwes madlavning i starten. Men det gik over, da det gik op for mig, at den fine sauce kom fra et brev'.

De griner og skifter den halvtomme jordbærskål ud med nybagt brød med ost og syltetøj.

Det har også givet nogle problemer, at Uwe Svane er skoleleder.

'Jeg synes ikke, at det er smart, at et personalemøde begynder i bilen på vej til arbejde. Og det er en ulempe, at en lærer er gift med inspektøren, når det er sådan en lille skole som vores med bare fire lærere. Det bliver lidt tæt i det lange løb', fortæller han.

Det er hændt, at lærere har ment, at det var smartere at henvende sig til skolelederens kone for at få noget igennem. Men Uwe Svane har altid holdt på, at de skal komme direkte til ham.

'Vi har ikke haft problemer med lærere, der har følt sig forfordelt med hensyn til skemalægningen. For Else var jo nødt til at være der hele dagen, fordi hun skulle køre med mig hjem. Det har faktisk betydet, at de andre bedre kunne få deres ønsker opfyldt'.

Oprindelig syntes de to, at det var en god idé, at de kom på samme skole, men set i bakspejlet ville de ikke have valgt det. De mener nemlig, at der bliver snakket for meget skole hjemme. Det er de samme børn, forældre og kolleger, man taler om og med hele tiden.

Kolleger og venner er alle klar over, hvordan parret har mødt hinanden, for det er aldrig blevet holdt hemmeligt. Allerede første gang Else Ørberg sov i Satrup, blev det offentliggjort.

'Jeg var der en hverdag i julen, og da jeg kom ned i skolen fra lejligheden, som lå lige over skolelokalerne, slog Uwe døren op og sagde: Se hvad jeg har fået i julegave. Og så stod jeg der', fortæller hun.

Else Ørberg husker, at det var noget af en flytning, ikke mindst fordi hun havde svært ved at forstå, hvad folk sagde. Men hun er ikke i tvivl om, at hun flyttede til noget bedre.

'Folk hernede har sådan en god humor. De er mere stille og rolige, hvor det er mere huhej på Sjælland. Børnene er også helt anderledes velopdragne, og lærere har samme høje status som i Danmark for 50 år siden'.

For nogle måneder siden blev Uwe Svane valgt som driftrådsformand (en slags fællestillidsmand. Redaktionen). Så han er nu stoppet som skoleleder. Det er hans kone kun glad for.

'Du har fået mere at lave, men det gode ved det er, at når du kommer hjem, så har du fri. Der er ikke noget med at bruge weekenden på skolen, som dengang vi havde tjenestebolig. Det er ikke et arbejde at være skoleleder. Det er et liv'.-

Jeg synes ikke, at det er smart, at et personalemøde begynder i bilen på vej til arbejde. Og det er en ulempe, at en lærer er gift med inspektøren, når det er sådan en lille skole som vores med bare fire lærere. Det bliver lidt tæt i det lange løb'Jeg kiggede ikke kontaktannoncer, og jeg syntes, det var underligt, at der overhovedet var en i Folkeskolen, så jeg tænkte, det måtte være et tegn. Havde den stået i et andet blad, havde jeg været mere skeptisk. Det betyder meget, at man på forhånd ved, at man har de samme referencerammer

Det var sådan et kæmpekys, at jeg var lige ved at vælte. Og jeg følte næsten, at jeg svævede, selvom det ikke var særlig romantisk, sådan at stå der uden for lokummerne

Powered by Labrador CMS